7 C
Sarajevo
22.10.2024

Dodik: Inicijativa SDA nije spojiva sa Ustavom. Ona je za razdruživanje BiH

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH rekao je da inicijativa SDA kojom se tražim promjena imena RS-a nije nova.

“Mislim da ta inicijativa nije ništa novo i nije orginalno. Ranije je Sulejman Tihić tu inicijativu potegao, pa je povukao pod uticajem stranaca. SDA želi da na taj način problematizuje RS, rekao je Milorad Dodik na konferenciji za medije u Istočnom Sarajevu.

“Ta inicijativa se neće uskoro biti skinuta sa dnevnog reda. Ovo je inicijativa koja nije spojiva sa Ustavom BiH”, rekao je Dodik.

- OGLAS -

“U članu 2 i 3. Ustava kaže se da je BiH sastavljena od dva entiteta. RS je ustavna činjenica, Mi nemamo provjerenja u Ustavni sud BiH. Hoću da kažem da je RS ustavna i međunarodno priznata i po mišljenju Venecijanske komisije iz 2005. godine kad je rečeno da je ustavna kategorija. Tvorac Dejtona Ričard Holbruk bio je protiv toga da RS ostane, ali je Alija Izetbegovć pristao da RS ostane. U tom pogledu neprihvatljiva je takva ideja. To je neprovodiva inicijativa i o tome nema rasprave”, rekao je Dodik i dodao: “U Ustavu BiH rečeno je da se srpski član Predsjedništva bira u RS. To govori da je RS ustavna i da nema govora o promjeni imena.”

Dodik je rekao da je za sutra sazvao sve predsjednike političkih partija u RS i da će zatražiti zasjedanje Narodne Sakupštine RS.

- Advertisement -

“Ukoliko ta inicijativa dođe na Ustavni sud i reći ću, ukoliko to uradi Šefik Džaferović, bošnjački član Predsjedništva, nemam namjeru da sarađujem sa takvim ljudima. Ukoliko ova inicijativa krene ona znači da je to inicijativa za razdruživanje. Vidljivo je da Bošnjaci ne žele nikoga u BiH”, rekao je Dodik.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA