13.8 C
Sarajevo
19.10.2024

Dodik na sastanku s Vučićem: Srbi RS-a više vole Srbiju od njenih građana

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik istakao je u obraćanju zvanicama na kongresu Socijalističke partije Srbije u Beogradu da raspad bivše Jugoslavije nije bio pravedan za srpski narod i da su Srbi u BiH ne zato što žele, nego što moraju. Razgovaralo se i o izbornim rezultatima.

”Želimo da što prije implementiramo izborne rezultate na nivou BiH. Predsjednika sam obavijestio da je u RS-u taj posao završen, da u drugom dijelu BiH – FBiH to ništa nije do sada urađeno, da ćemo imati zastoj u konstituisanju organa na nivou BiH”, rekao je Dodik na početku konferencije za novinare. Istakao je kako je jučer istekao rok da Predsjedništvo BiH u skladu s Ustavom i zakonom predloži i imenuje kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

”Već vidimo opstrukcije na tom planu jer Predsjedništvo nije moglo da tu odluku donese zato što bošnjačka strana smatra da treba ići nešto polako, i to je dokaz da ne možemo da izvršavamo ni zakonske obaveze u tom pogledu”, naglašava Dodik. Dodao je kako vjeruje da je cijeloj BiH važno da ima najbolje moguće odnose sa Srbijom.  ”Srbija se pokazala kao stabilan partner u tom pogledu, ne samo ekonomski, nego i na planu ojačavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i uvijek je bila precizna i jasna u tom pogledu ”, smatra Dodik.

- OGLAS -

 

Vučić mu je, dodaje, nekoliko puta danas spomenuo da poštuje Dejtonski sporazum, teritorijalni integritet i činjenicu da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, i da će svaki dogovor unutar BiH biti poštovan. ”Ja bih ponekad i zamolio što se tiče naših političkih prava u RS-u, pravo na samoopredjeljenje koje vidimo da međunarodni faktor dozvoljava nekim drugim narodima ovdje ili smatra da je to tako logično, onda je naravno logika i da se nama Srbima u RS-u i RS-u u cjelini počne priznavati to pravo na samoopredjeljenje. Zamolio bih gospodina Vučića da se u nekim budućim političkim razgovorima ojača taj pristup, jer smatram da je to sasvim legitimno i legalno. Ne da bi se urušavao teritorijalni integritet BiH, nego jednostavno da srpski narod na tom prostoru ima pravo, kao što to isto pravo da se opredijele trebaju da imaju naši ljudi na sjeveru Kosova”, potcrtao je Dodik. Ove teme će, tvrdi predsjedavajući Predsjedništva BiH, ostati dominantne i u vremenu koje dolazi.

- Advertisement -

”Što se tiče Kosova, i BiH odbija necivilizacijsko uvođenje taksi koje su vlasti u Prištini tako bezočno uradile. Što se tiče BiH, ona ostaje u statusu nepriznavanja Kosova kao nezavisne države. To je naša politika, jer smo mi rekli da ćemo poštovati politiku Srbije i dogovor Srbije i Prištine”, poručio je Dodik.

Uvedene takse, dodaje, treba ukinuti što je prije moguće, jer je to nešto što konkretno urušava regionalnu sigurnost i stvara nove presedane.

”Ni BiH ni Srbija nisu postupile recipročno i preduzele neke druge mjere prema Kosovu, ali smatramo da je dovoljno da međunarodni faktor, koji je stvorio tu garnituru u Prištini, može na njega da utječe”, rekao je Dodik.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA