19 C
Sarajevo
04.05.2024

Dodik nastavlja sa secesionističkom retorikom: Pozvao na razgovore o “razdvajanju”

Zbog antiustavnog djelovanja, prijetnji secesionizmom i negiranja genocida, upućeni su pozivi Tužilaštvu BiH da procesuira Dodika, ali i njegove pristalice.

Milorad Dodik, predsjednik RS, nastavio je danas secesionističku retoriku i priču o odvajanju te pozvao na “razgovore na institucionalnom nivou o razdvajanju”.

Istakao je da će, kako navodi, “igranka koju su priredili bosanski muslimani” po pitanju članstva Kosova u Vijeću Evrope obiti o glavu Bosni i Hercegovini, a prozvao je i političare Trojke navodeći da se razgovorom s ambasadorima PIK-a udaljavaju se od razgovora sa predstavnicima entiteta na čijem je on čelu.

“Možda Komšić misli da je uspio nešto da napravi jer je ostao suzdržan, ali to suštinski ništa ne mijenja, osim što je jasna poruka nama u RS da su javno pokazali da je sve što radimo da sačuvamo našu ustavnu poziciju ispravno i jedino moguće u uslovima stalnog podmetanja i pokušajima rušenja RS i zaobilaženja u procesu odlučivanja jednostranim djelovanjem”, napisao je Dodik navodeći da sve te akcije otvaraju dodatne perspektive za RS.

- OGLAS -

“Mi smo se već odvojili, u svemu. Potrebno je da ozvaničimo naš miran razlaz, koji su bosanski muslimani inicirali svojim jednostranim potezima i rušenjem ustavnog poretka. Bilo bi najbolje za sve koji žive u BiH da na institucionalnom nivou počnemo razgovore o odvajanju, jer miran razlaz je činjenica i treba učiniti sve da se obezbijede stabilnost i saradnja na način koji je moguć. Mi ne možemo da budemo u zajednici s onima koji u nama stalno vide neprijatelje i rade sve da ojačaju neprijateljstvo i mržnju prema srpskom narodu”, napisao je predsjednik RS.

No, nakon toga se nastavio oglašavati i u vezi sa sastankom političara “Trojke” s ambasadorima PIK-a navodeći da “njihov bijeg pod međunarodne skute neće proći kako su zamislili”.

“Ako je njihovo trajno opredjeljenje da, kako kažu, uz međunarodni angažman izađu iz trenutne krize, onda sa RS i predstavnicima institucija nemaju šta da pričaju, a sa PIK-om mogu samo da dogovaraju kako da definitivno izađu iz dejtonske BiH jer su svojim jednostranim akcijama pokazali da su se već se upustili u te procese. Ako žele da dejtonska BiH preživi, onda će se vratiti u ustavne okvire u kojima nema mjesta za strane predstavnike. Mogu oni da izvode šta hoće, ali ne i do kad hoće”, naveo je ponavljajući da RS vodi svoje politike i ide svojim putem.

Podsjetimo, Dodik je intenzivirao govor mržnje i secesionističke prijetnje posljednjih sedmica, što je itekako naišlo na osudu građana BiH, dijela opozicije RS i međunarodne zajednice.

U Vijeću sigurnosti UN-a bi se 2. maja trebalo raspravljati i o rezoluciji o genocidu u Srebrenici zbog čega vladajući političari iz RS, ali i vodstvo Srbije, podiže dodatne tenzije uprkos tome što se, prema navodima zvaničnika UN-a i kreatora, u rezoluciji ne spominje kolektivna odgovornost niti ime bilo koje države.

Zbog antiustavnog djelovanja, prijetnji secesionizmom i negiranja genocida, upućeni su pozivi Tužilaštvu BiH da procesuira Dodika, ali i njegove pristalice.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA