12 C
Sarajevo
02.03.2024

Dodik o 1. martu: U RS-u se neće slaviti, neka šalju tužioce na mene

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i lider SNSD-a rekao je da 1. mart bh. entitet Republika Srpska “neće slaviti i da to ne može i neće biti praznik u RS-u”.

“Ustavni sud odlučuju samo šta je u interesu Sarajeva i Bošnjaka, ništa u interesu i uvažavanju srpskih stavova. Gore je od 500 godina Turaka”, rekao je Dodik u Banjaluci.

On je poručio da Ustavni sud BiH koliko god puta hoće može da donese odluku o tome, ali je on neće provoditi.

- OGLAS -

“Neka šalju tužioce na mene”, rekao je Dodik.

Bosna i Hercegovina u ponedjeljak slavi Dan nezavisnosti. Tada se navršava 29 godina od kada su građani skoro dvotrećinskom većinom na referendumu odlučili da njihova zemlja proglasi nezavisnost.

Građani su glasali odgovarajući na jedno pitanje “Jeste li za suverenu i nezavisnu BiH, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?”.

Rezultati su pokazali da jesu.

Dan nezavisnosti BiH, jedan od najznačajnijih datuma u historiji, ne slave svi građani u državi, iako su donosioci odluka u to vrijeme, političari, historičari, novinari i profesori složni u dvije stvari, a to je da je održavanje referenduma bilo neminovno i da je nezavisnost i samostalnost BiH bila odluka isključivo njenih građana.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA