12.7 C
Sarajevo
27.07.2024

Dodik o 1. martu: U RS-u se neće slaviti, neka šalju tužioce na mene

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i lider SNSD-a rekao je da 1. mart bh. entitet Republika Srpska “neće slaviti i da to ne može i neće biti praznik u RS-u”.

“Ustavni sud odlučuju samo šta je u interesu Sarajeva i Bošnjaka, ništa u interesu i uvažavanju srpskih stavova. Gore je od 500 godina Turaka”, rekao je Dodik u Banjaluci.

On je poručio da Ustavni sud BiH koliko god puta hoće može da donese odluku o tome, ali je on neće provoditi.

- OGLAS -

“Neka šalju tužioce na mene”, rekao je Dodik.

Bosna i Hercegovina u ponedjeljak slavi Dan nezavisnosti. Tada se navršava 29 godina od kada su građani skoro dvotrećinskom većinom na referendumu odlučili da njihova zemlja proglasi nezavisnost.

- Advertisement -

Građani su glasali odgovarajući na jedno pitanje “Jeste li za suverenu i nezavisnu BiH, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?”.

Rezultati su pokazali da jesu.

Dan nezavisnosti BiH, jedan od najznačajnijih datuma u historiji, ne slave svi građani u državi, iako su donosioci odluka u to vrijeme, političari, historičari, novinari i profesori složni u dvije stvari, a to je da je održavanje referenduma bilo neminovno i da je nezavisnost i samostalnost BiH bila odluka isključivo njenih građana.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA