10 C
Sarajevo
29.09.2024

Dodik o gubitku delegata u Domu naroda BiH: “Nećemo se pomiriti sa ovom odlukom”

Podsjetimo, ime Snježane Novaković-Bursać (SNSD) zamijenjeno je imenom Nenada Vukovića (PDP).

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine jučer je i zvanično potvrdila rezultate žrijeba kojim je jedan delegatski mandat u Domu naroda BiH dodijeljen PDP-u, a oduzima se jedan SNSD-u.

Podsjetimo, ime Snježane Novaković-Bursać (SNSD) zamijenjeno je imenom Nenada Vukovića (PDP). Dakle, stranka Milorada Dodika gubi kontrolu nad Domom naroda BiH, jer ostaje na tri delegata.

U izjavi za medije Dodik je jučer prokomentirao cijeli proces i naveo kako se nikada neće pomiriti sa ovom odlukom.

- OGLAS -

“SNSD će iskoristiti sve pravne mogućnosti i to samo kako bi se pokazao ‘apsurdnost sistema’. Sa političkog nivoa gledanja, nećemo se pomiriti sa odlukom CIK-a.

“Ako je bilo potrebe, CIK je trebalo da vrati Narodnoj skupštini RS izbor jednog delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, čime bi odgovornost bila prebačena na Narodnu skupštinu. Nemaju te pameti; hoće da omalovaže čitavu RS i čitav sistem poslanika koji su to izabrali. Vidjet ćemo kako će se odvijati stvari, da ne prejudiciram, ali mnogi će da osjete”, rekao je Dodik.

- Advertisement -

Potom je dodao:

“Delegate u Dom naroda PSBiH bira Narodna skupština RS, a ne CIK. Ali još imamo snažne mentore i pokrovitelje iz inostranstva, pa im djeluje da mogu svašta da rade”, zaključio je Dodik.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA