12 C
Sarajevo
17.09.2024

Dodik opet po starom: “Bošnjaci, hajde da se razdružimo! Svako sebi…”

“Ako Bošnjaci žele samo oni da se pitaju”, rekao je još Dodik, “jedini način da to postignu jeste da se razdružimo i da formiraju neku svoju državicu gdje će moći to da ostvare."

Predsjednik bh. entiteta RS, Milorad Dodik, izjavio je u intervjuu za Srnu da su “bošnjački političari u drugom entitetu, Federaciji BiH, zajedno sa strancima napravili lakrdiju od institucija u kojima se domaći političari ne pitaju ništa”.

Dodik je naglasio da bošnjački političari, koje su birali građani FBiH na izborima da vode politike u korist stanovnika tog entiteta, danas provode odluke stranaca od kojih očekuju da će im “isporučiti centralizovanu, odnosno unitarnu BiH što se nikada neće dogoditi”.

“To će im i ostati samo pusta želja i nedosanjani snovi koji se nikada neće ostvariti, jer na kraju ni Ustav BiH to ne dozvoljava. Zna se šta u Ustavu piše – BiH je sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda: Srba, Hrvata i Bošnjaka (u Ustavu BiH nigdje ne piše da je BiH sastavljena od entiteta, dejtonska BiH nastavlja kontinuitet Republike Bosne i Hercegovine, op. a.). Sve ostalo je samo njihova bajka. Mogu se zanositi i igrati koliko hoće, ali u BiH se tačno zna šta je čija nadležnost i sve te pravne nebuloze i antiustavne aktivnosti mogu da okače mačku o rep”, ocijenio je entitetski predsjednik.

- OGLAS -

“Ako Bošnjaci žele samo oni da se pitaju”, rekao je još Dodik, “jedini način da to postignu jeste da se razdružimo i da formiraju neku svoju državicu gdje će moći to da ostvare.”

“Vidimo da im je BiH sve više teret i proces razdruživanja će se prirodno desiti. Htjeli oni to ili ne. Dejtonsku BiH ne žele, a unitarnu ne mogu dobiti, tako da je jedino rješenje mirno razdruživanje, svako sebi, pa neka se u toj svojoj državici sami pitaju sve. Mi ih nećemo ometati”, kazao je Dodik.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA