12.7 C
Sarajevo
19.09.2024

Dodik se ne smiruje: “Izborni zakon RS će biti primjenjivan”

On je naveo da su "oni sada izmislili krivično djelo 'Nepoštivanje odluka Ustavnog suda'".

Predsjednik bh. emtiteta RS Milorad Dodik rekao je da je Izborni zakon RS ustavan i da će ovaj “zakonski akt” biti primjenjivan.

Dodik je, povodom odluke Ustavnog suda BiH o stavljanju van snage Izbornog zakona RS-a, rekao da je taj sud predviđen Ustavom, “ali da u svom radu krši taj najviši pravni akt, Dejtonski sporazum i međunarodne principe ustavnog prava i čini sve da zgadi BiH koju treba da brani i predstavlja”.

On je naveo da je Ustavni sud zadužen po zakonu da ocjenjuje saglasnost akata sa Ustavom BiH.

- OGLAS -

“Da Ustavni sud drži do toga onda bi rekao da je Izborni zakon RS-a ustavan jer on upravo predviđa na koji način će se vršiti izbori i poštuje Ustav BiH”, istakao je Dodik.

On je rekao da je Ustavni sud BiH “politička institucija koja nastoji da sprovodi politike, a ne Ustav i time komplikuje odnose”.

- Advertisement -

“Ustavni sud RS rekao da je taj zakon ustavan i on će biti primjenjivan”, rekao je Dodik.

On je naveo da su “oni sada izmislili krivično djelo ‘Nepoštivanje odluka Ustavnog suda'”.

“Mi poštujemo Ustavni sud RS i Ustav RS, Ustav BiH. To što tamo sjede tri stranca koji primaju dobre plate i ne dolaze u Sarajevo, odlučuju na daljinu, to je neka druga priča. To je realizacija jedne podmukle politike kojom se sada, umjesto rigidnih visokih predstavnika, nameće Ustavni sud kao krajnji donosilac odluka”, dodao je Dodik.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH poništio je danas Izborni zakon RS uz obrazloženje da nije u skladu sa Ustavom BiH i Izbornim zakonom BiH, zbog toga što se ovim zakonom preuzimaju nadležnosti institucija BiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA