26 C
Sarajevo
20.05.2024

Dodik: “Za eskalaciju krize u BiH odgovoran Sattler, izabrao je da bude francuska sobarica”

Dodik je rekao da bi do "ujutru mogao nabrajati na šta je sve zažmirio Sattler", ali i ovo što je nabrojao, kaže, "previše je".

Milorad Dodik je kazao da je za eskalaciju krize u BiH odgovoran Sattler, koji je izabrao da umjesto evropskog ambasadora bude francuska sobarica.

“Sattler je svjedok svih opstrukcija od bošnjačkih političkih elita koje traju godinama. Sattler je svjedok rušilačke politike SAD u BiH koja sruši svaki dogovor domaćih političara. Sattler je svjedok i dolaska Christiana Schmidta, uz punu svijest da se Schmidt ovdje lažno predstavlja, ali Sattler podržava neizabranog Nijemca kome u leđa duva raspojasani Michael Murphy”, rekao je Dodik reagujući na izjavu Sattlera da su su RS stopirana dva projekta vrijednosti 1,2 milijarde KM i da je za to odgovorno rukovodstvo entiteta i Milorad Dodik.

Dodik je rekao da bi do “ujutru mogao nabrajati na šta je sve zažmirio Sattler”, ali i ovo što je nabrojao, kaže, “previše je”.

- OGLAS -

“I konačno, čovjek koji je poslat u BiH da promoviše evropske vrijednosti i standarde mrtav hladan komentariše i Izborni zakon koji je u BiH nametnuo čovjek koji formalno nema nikakvu funkciju u BiH. Kakve su to evropske vrijednosti i kakvo je to licemjerje ostavljam svima da prosude sami”, kazao je Dodik.

On je rekao da je promotor saradnje, i u BiH i regionu, i da je Johann Sattler šutio kada je RS osporena izgradnja istočnog kraka gasovoda, Hidroelektrane “Buk Bijela”, aerodroma u Trebinju…

- Advertisement -

“Šutio je na sve opstrukcije prema RS. Upitao bih onda sve u BiH, a i izvan nje ko je odgovoran za krizu u BiH… Milorad Dodik, koji uporno istrajava na poziciji očuvanja ustavnog poretka u BiH ili Johann Sattler koji je riješio da svoj mandat u BiH potroši na podilaženje bošnjačkoj političkoj eliti i američkom ambasadoru, a ostatak vremena da se pravi mrtav”, kazao je Dodik.

Kazao je i da je Sattler prekršio Bečku konvenciju o diplomatskim odnosima miješajući se u unutrašnja pitanja BiH.

“Gotovo cijeli intervju Satler je potvrđivao da je tu konvenciju davno čitao”, rekao je Dodik.

Podsjećamo, Sattler je kazao da je ugrožavanje države crvena linija i da je zbog toga RS-u stopirano 1,2 milijarde KM.

“Postupci Dodika nisu put dalje. Dovođenje u pitanje ustavnopravnog poretka BiH je crvena linija i naravno da uvijek uslijede reakcije, tako da dva važna projekta u RS-u su stopirana da pokažemo da to ne može tako. Dakle, jasno je da su rukovodstvo entiteta RS i predsjednik Dodik odgovorni za aktuelnu eskalaciju krize u Bosni i Hercegovini”, ustvrdio je Sattler.

Što se odnosa prema Dodiku tiče, Sattler tvrdi da EU ima usaglašene stavove sa SAD-om.

“Mislim da smo jedinstveni u stavovima sa SAD-om. Govore da smo mi preblagi i prečesto se govori da moramo biti malo oštriji. Evo ova dva stopirana projekta u RS-u su 1,2 milijarde KM u vrijednosti i to nije zanemarivo. Što se tiče ostalih stvari, nama treba saglasnost svih 27 članica. Saglasni smo sa SAD-om o svim strateškim pitanjima. Evropska unija kontinuirano pruža podršku uredu visokog predstavnika i visokom predstavniku Christianu Schmidtu u njegovom mandatu. Nemojte zaboraviti da polovina budžeta OHR-a dolaze iz EU”, potcrtao je Sattler.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA