15 C
Sarajevo
27.07.2024

Dodikovi saradnici prvo dobili “Bidenov kod”, pa završili na američkoj SDN listi! Evo šta to znači!

Pored "Bidenovog koda", Dodikovi saradnici su završili i na SDN listi! Objašnjavamo šta to znači.
Obećano – ispunjeno! Proširene američke sankcije na još troje Dodikovih bliskih saradnika!

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država uvelo je danas sankcije bliskim saradnicima predsjednika RS, Milorada Dodika, a Amerika je na crnu listu stavila tri osobe zbog organiziranja neustavnog Dana RS-a.

Sankcionisani su Branislav Okuka – bio je blisko uključen u planiranje i organizaciju tzv. Dana RS, Jelena Pajić Baštinac – generalna sekretarka predsjednika RS, i Srebrenka Golić – političarka iz stranke SNSD i predsjednica Vijeća RS.

Podsjećamo, američki ambasador Michael Murphy je gostujući u “Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem” najavio američke sankcije. Gostovanje možete pogledati u videoprilogu.

- OGLAS -

Kako je saopćeno iz Američkog ministarstva finansija, Okuka je isprva bio dijelom neformalne grupe utjecajnih Dodikovih savjetnika, s „vidljivim proruskim simpatijama“, te je bio fokusiran na izradu planova za prijenos vlasti s institucija BiH na entitetske. Okuka je bio jedan od organizatora protesta “Granica postoji” 2023. godine.

“Dodik i Okuka su zajedno radili na planiranju strategije za jednodnevno povlačenje zvaničnika bosanskih Srba iz institucija BiH”, kazali su iz ovog ministarstva.

- Advertisement -

Pajić Baštinac bila je dijelom Organizacionog odbora Dana RS-a te je bila usko uključena u planiranje i izvođenje događaja.

“Ona je aktivno promovirala masovno prisustvo na obilježavanju Dana RS-a i javno odbacivala upozorenja visokog predstavnika”, kazali su.

Golić se sastala sa ostalim sankcionisanim licima u vezi s uspostavljanjem spomenutog odbora, te je usvojila raspored događaja za proslavu neustavnog 9. januara.

Američki crnolistaši iz entiteta RS na SDN listi – evo šta to znači!

Troje bliskih Dodikovih saradnika tako su se našli na američkoj SDN listi (Specially Designated Nationals And Blocked Persons List), što znači da je ovim osobama blokirana imovina i da američki državljani imaju strogu zabranu saradnje s navedenim licima, SDN-ovcima!

S ovim u vezi, SDN lista služi za pregled navedenih lica koja su djelovala nezakonito.

OFAC redovno obnavlja listu pojedinaca i kompanija u vlasništvu sankcionisanih osoba ili koje su pod njihovom kontrolom, a koji/e djeluju za ili uime određenih zemalja, a što je protivno politici, odnosno ustrojstvu te države, odnosno koji se ponašaju kao “paradržave”. Ova lista navodi i imena pojedinaca i grupa – poput  terorista i trgovaca narkoticima.

Posljedice dobivenih sankcija

Sva imovina, pravo na imovinu sankcionisanih lica u SAD-u blokirana je i mora biti prijavljena OFAC-u. Potom, sva imovina koja je u direktnom, indirektnom ili pojedinačnom i zajedničkom vlasništvu ovih lica, a iznosi pedeset posto ili više – također je blokirana.

Svim američkim državljanima zabranjene su imovinske transakcije sankcionisanih lica ili transakcije pravima na imovinu sankcionisanih lica koja su uvrštena na crnu listu.

Također, zabranjuje se i finansijskim institucijama i drugim licima da se uključuju u aktivnosti ili transakcije sa licima koja su sankcionisana. Upozorenje važi i za saradnju s ovim licima – na to je upozoravala i Anne Morris, pomoćnica američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena!

Ta lica, koja namjeravaju sarađivati sa crnolistašima, ne smiju obezbijediti davanje doprinosa, finansijskih sredstava, robe ili bilo kakve usluge, a što ide u korist sankcionisanom licu. Također, ne smiju primiti bilo kakvu korist od sankcionisanog lica.

“Bidenov kod” (EO 14033) ponovo “radi”!

Također, ova tri sankcionisana lica dobila su i tzv. Bidenov kod, što predstavlja izvršnu naredbu američkog predsjednika iz 2021. godine!

Biden je ovu izvršnu naredbu potpisao 8. juna 2021. godine, a koja predstavlja „moderniziranu“, „unapređeniju“ verziju ciljeva američke administracije u vezi sa pooštrenjem sankcija destabilizatorima na zapadnom Balkanu.

Te 2021. godine, predsjednik Biden je potpisao izvršnu naredbu (EO 14033), koja u osnovi znači „blokiranje imovine i obustavljanje ulaska u SAD osobama koje pridonose destabilizirajućoj situaciji na zapadnom Balkanu“, proširujući tako režim sankcija koji je vezan za ovo podneblje.

EO 14033 proširuje ovlasti za sankcije osobama koje su uključene u sljedeće aktivnosti:

  • prijete miru, sigurnosti, stabilnosti ili teritorijalnom integritetu bilo kojeg područja na zapadnom Balkanu;
  • potkopavaju demokratske procese ili institucije na zapadnom Balkanu;
  • opstruiraju provedbu regionalnih mirovnih sporazuma;
  • dovode do ozbiljnog kršenja ljudskih prava na zapadnom Balkanu;
  • vezani su za korupciju.

Podsjećamo, Milorad Dodik je prvi sankcionisan, a sada su “neslavnoj listi” pridružili i  njegovi najbliži saradnici.

Prema saopćenju Ministarstva finansija SAD-a, sankcije su uslijedile zbog podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, dviju ključnih institucija koje su bile potrebne za mir i stabilnost u regiji. Tako je američka crna lista proširena i na njoj se nalaze: Milorad Dodik, Željka Cvijanović, Nenad Stevandić, Radovan Višković, Miloš Bukejlović, Branislav Okuka, Jelena Pajić Baštinac i Srebrenka Golić.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA