21.6 C
Sarajevo
22.06.2024

Dušanka Majkić: Najbolje rješenje za migrante je da ih vratimo kući

Zamjenica predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Dušanka Majkić rekla je da su sazreli uslovi da se shvati da je jedan od najboljih načina za rješavanje migrantske krize vraćanje migranata njihovim kućama, a da je preduslov za to sporazum o readmisiji.

Prvi sporazum s kojim BiH počinje da stvara iskustva je Sporazum o readmisiji sa Pakistanom. Kada bi u ovom momentu pitali bilo koga gdje se nalazimo kada je riječ o tom sporazumu, ne zna niko, jer kada sam jučer pitala ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Selmu Cikotića, on, također, ne zna gdje se Sporazum u ovom momentu nalazi – rekla je Majkić.

Ona je dodala da Cikotić zna da je taj sporazum uputio prema Ministarstvu vanjskih poslova u Vijeću ministara.

- OGLAS -

– Kada sam pitala za sudbinu tog sporazuma, svaki put mi je odgovoreno da se nalazi na putu prema Parlamentarnoj skupštini, a niko iz Parlamenta ne kaže da je vidio taj dokument – rekla je Majkić.

Ona smatra da je sazrilo vrijeme da se i s drugim zemljama potpišu sporazumi o readmisiji.

- Advertisement -

– Međutim, ako to bude išlo na ovaj način kako to ide na primjeru sporazuma sa Pakistanom, teško je očekivati da ćemo u dogledno vrijeme bilo šta riješiti – upozorila je Majkić.

Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH podržala je poslaničku inicijativu Predraga Kožula kojom Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH zadužuje Vijeće ministara BiH te Ministarstvo sigurnosti i Ministarstvo inostranih poslova da hitno pokrenu procedure i preduzmu sve potrebne aktivnosti kako bi došlo do potpisivanja sporazuma o readmisiji s Afganistanom, Irakom, Bangladešom, Iranom, Egiptom, Tunisom, Alžirom i Marokom.

Zadužuje se Vijeće ministara BiH da o preduzetim aktivnostima i njihovim učincima izvijesti Predstavnički dom Parlamenta BiH najkasnije 90 dana od dana usvajanja ove inicijative.

Uz ovu inicijativu, Zajednička komisija usvojila je i zaključak kojim od Ministarstva sigurnosti traži informaciju o trenutnim aktivnostima koje se vode sa svim zemljama s kojima je BiH u pregovorima oko potpisivanja sporazuma o readmisiji.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA