6 C
Sarajevo
28.10.2024

Džaferović o odluci Parlameta EU: Ovo je značajna poruka

Saopćenje člana Predsjedništva:

“Pozdravljam odluku Evropskog parlamenta da usvoji amandman na Izvještaj o napretku Srbije kojim se izražava žaljenje zbog ponovljenog poricanja genocida u Srebrenici od strane nekih zvaničnika Srbije, te ih se podsjeća da puna saradnja sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju, i mehanizmom koji ga je naslijedio, uključuje puno prihvatanje i primjenu njegovih presuda i odluka.
 
Značajnom porukom smatram činjenicu da je amandmanom naglašeno da je priznavanje genocida u Srebrenici osnovni korak na putu Srbije ka pristupanju Evropskoj uniji. 
 
Puno priznavanja pravosnažnih presuda međunarodnih sudova i suočavanje sa istinom o događajima tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, prestanak negiranja sudski utvrđenih činjenica, te prestanak glorifikacije genocida i drugih zločina, predstavlja osnovni preduslov za vraćanje i izgradnju povjerenja u regiji, kao i u samoj Bosni i Hercegovini. “

Podsjećamo, zastupnici u Evropskom parlamentu izglasali su rezoluciju o Izvještaju o napretku Srbije, u okviru koga je i amandman slovenskog zastupnika Igora Šoltesa koji naglašava da je priznavanje genocida u Srebrenici osnovni korak na putu Srbije ka pristupanju EU.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA