12.7 C
Sarajevo
27.07.2024

“Elektroprivreda BiH” za FACE o novoj cijeni struje: Očekuje li nas novo poskupljenje?

Očekuje li nas novi porast cijena energenata?
Građane FBiH je dodatno zabrinula informacija da će na ljeto 2024. godine i cijene energenata narasti za deset posto.

Cijene namirnica rapidno rastu – Sindikalna potrošačka korpa za mjesec februar iznosila je 2898 KM. Rast troškova života se tu, čini se, ne zaustavlja. Građane FBiH je dodatno zabrinula informacija da će na ljeto 2024. godine i cijene energenata narasti za deset posto.

Nakon što se u medijima pojavila informacija o poskupljenju struje u doglednom periodu, FACE je kontaktirao EPBiH, iz koje su nam potvrdili ove informacije – ne navodeći tačan datum promjene cijene.

Sve zavisi od FERK-a

- OGLAS -

Naime, Elektroprivreda Bosne i Hercegovine nema nadležnost o mijenjanju cijene električne energije u FBiH.

„Odluka o promjeni cijene električne energije za kupce koji nisu samostalno izabrali snabdjevača, već se snabdijevaju u okviru usluge javnog snabdijevanja, a što uključuje i kupce iz kategorije domaćinstva, u nadležnosti je Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH (FERK)“, kazali su iz EPBiH za FACE.

- Advertisement -

Iako su pojedini mediji u svojim glasilima obznanili da je poskupljenje energije u FBiH već „gotova stvar“ i da će nastupiti 1. juna 2024. godine, EPBiH nam je potvrdila da još uvijek nije uputila zvaničan zahtjev FERK-u.

„JP ‘Elektroprivreda BiH’ prema FERK-u do sada nije uputila zahtjev za promjenu cijene električne energije za kupce koji se snabdijevaju u okviru usluge javnog snabdijevanja“, kazali su.

Šta za građane znači pokretanje tarifnog postupka?

Iza ovog Prijedloga plana poslovanja krije se činjenica da je EPBiH u 2023. godini poslovala negativno, s gubitkom od 140 miliona KM, te je jasno da u narednom periodu žele stabilizirati finansijski aspekt ove kompanije i pokrenuti nove energetske projekte.  

„Da bi se, prije svega, obezbijedila energetska stabilnost, potrebno je obezbijediti pozitivno poslovanje JP ‘Elektroprivreda BiH’. U tom kontekstu, Prijedlog plana poslovanja 2024–2026. godine predviđa pokretanje tarifnog postupka u 2024. godini“, saopćili su iz EPBiH za FACE.

Tarifni postupak u osnovi znači preispitivanje i određivanje visine opravdanih troškova za navedeni vremenski okvir, što je potrebno za obavljanje distributivne djelatnosti. U ovom slučaju, pokretanje tarifnog postupka u nadležnosti je FERK-a u FBiH, a zahtjev za provođenje tarifnog postupka podnosi EPBiH, čija je to zakonska obaveza. To znači da ukoliko FERK prihvati zahtjev EPBiH, najvjerovatnije će doći do povećanja cijene struje.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA