10.5 C
Sarajevo
29.09.2024

Emir Suljagić odgovorio na tvrdnje Delegacije EU: “Lažete, kroz zube”

Iz Delegacije Evropske unije u BiH su tvrdili da se polaganje cvijeća odnosilo isključivo na civilne žrtve, koje su također sahranjene na tom groblju.

Direktor Memorijalnog centra “Srebrenica” Emir Suljagić je odgovorio nakon što su iz Delegacije EU poručili da su odali počast isključivo civilnim žrtvama i da se ne radi o vojničkom groblju.

Suljagić je u svojoj reakciji na saopćenje Delegacije EU nabrojao pet činjenica, kako je naveo, i optužio Delegaciju Evropske unije da laže.

“Činjenice. 1. Lokacija se zapravo zove ‘Vojničko groblje’. 2. Pokraj spomenika gdje ste položili vijenac nalazi se zapravo zastava ‘ratnih veterana’ paravojnih snaga bosanskih Srba. 3. Ne postoji niti jedna sudska presuda za ubistvo ijednog srpskog civila u Bratuncu. Naime, Bratunac je bio mjesto najstrašnijih progona i drugih zločina protiv čovječnosti nad bošnjačkim civilnim stanovništvom u proljeće i ljeto 1992. Kampanja je uključivala masovna ubistva, logore, logore za silovanje”, napisao je Suljagić.

- OGLAS -

Kao četvrtu činjenicu je naveo da su “Vojničkom groblju” pokopani neki od najodgovornijih za te zločine i da su im se jučer poklonili. Na kraju je naveo: “Dakle, lažete kroz zube.”

Podsjećamo, Delegacije Evropske unije je jučer položila cvijeće na groblju u Bratuncu na kojem su sahranjeni i poginuli borci Vojske RS. Kraj križa pod kojim je položeno cvijeće nalazi se i zastava Boračke organizacije RS.

- Advertisement -

Iz Delegacije Evropske unije u BiH su tvrdili da se polaganje cvijeća odnosilo isključivo na civilne žrtve, koje su također sahranjene na tom groblju.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA