2 C
Sarajevo
22.02.2024

Epidemija morbila u Sarajevu: Zaraženo 45 djece, porastao broj vakcinisanih

Na području Kantona Sarajevo proglašena je epidemija zarazne bolesti morbila, a prema posljednjim podacima, zaraženo je 45 djece.

Kako su naveli iz Doma zdravlja Kantona Sarajevo u odgovoru na upit portala Radiosarajevo.ba, zaprimljeno je 45 prijava obolijevanja od morbila, od čega je 15 laboratorijski potvrđenih slučajeva.

Od 25. januara do 10. februara 2024. godine ukupno je vakcinisano 2.577 djece MRP vakcinom, koja štiti od morbila kao i zaušnjaka i rubeole. Do 1. februara broj vakcinisane djece iznosio je nešto više od 1.500 djece.

- OGLAS -

“Školski i predškolski dispanzeri, kao i ostale OJ Doma zdravlja gdje ima dovoljno pedijatara i gdje se mogu odvojiti zdrava od bolesne djece, nastavljaju vršiti vakcinaciju. Podsjećamo da se imunizacija djece osim radnima danima i dalje obavlja subotom na dva punkta, Centar i Novi Grad, te pozivamo još jednom roditelje da se odazovu, bez najave i termina, kako bi što prije spriječili dalje širenje ove zarazne bolesti, radnim danima u dvije smjene i subotom od 8h-15h.

Svakako apelujemo dalje i priželjkujemo veću kolektivnu svijest što se tiče imunizacije. Savjetuje se izbjegavanje masovnih okupljanja, posjeta tržnim centrima, igraonicama, organizovanim rođendanima”, naveli su iz Doma zdravlja za Radiosarajevo.ba.

Na području Kantona Sarajevo 10. februara proglašena je epidemija zarazne bolesti morbila.

Za vrijeme trajanja epidemije preduzimaju se mjere predviđene Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, navedeno je u objavi u Službenom listu Federacije BiH.

Među mjere spadaju predstavljanje i zdravstveno vaspitanje o prevenciji zaraznih bolesti, rano otkrivanje izvora zaraze i puteva prenošenja zaraze, prijavljivanje, prijevoz i izolacija, hospitalizacija i liječenje oboljelih lica, pojačana imunizacija djece, kao i provođenje i drugih mjera koje naredi ministar zdravstva Kantona Sarajevo, odnosno Vlada Kantona Sarajevo.

Ranije je epidemija proglašena i u Tuzli, Živinicama i Bijeljini.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA