11.6 C
Sarajevo
17.10.2024

Evo kako Jasmin Mulahusić izbjegava suđenje: Tvrdi da je bolestan, a ne dostavlja medicinsku dokumentaciju

Ročište nije održano jer se Mulahusić nije pojavio.

Prošle sedmice trebalo se održati ročište pred Sudom BiH po optužnici protiv radikalnog SDA bota Jasmina Mulahusića. No, ročište nije održano jer se Mulahusić nije pojavio.

Optužnicom se optuženi Mulahusić tereti da je od 2021. do 2023. kontinuirano putem svojih profila na društvenim mrežama objavljivao sadržaje prema osobama koje je medijski obrađivao kreiranjem fotomontaža, te kreiranjem neistinitih sadržaja o osobama o kojima piše, s namjerom da kod njih i članova njihovih porodica izazove osjećaj ugroženosti, nesigurnosti i straha, pa je tokom navedenog perioda javno pozivao na otpuštanje osoba srpske i hrvatske nacionalnosti s radnih mjesta u institucijama BiH.

Raport je dobio detalje koji pokazuju kako Mulahusić izbjegava ročišta i pokušava odugovlačiti proces.

- OGLAS -

Njegov advokat Mirza Ališah je na tom ročištu naveo da Mulahusić nije u Bosni i Hercegovini, odnosno da se nalazi u Luksemburgu, te da nije pristupio na ročište “iz razloga zdravstvene prirode; optuženi je bolestan, pati od depresije i anksioznih napada koji se ciklično ponavljaju, nalazi su dostavljeni, ali su na stranom jeziku, neformalno su prevedeni, bez sudskog tumača; u tom neformalnom prevodu se potvrđuje da on nije sposoban za putovanje”. Optuženi je naveo “da se radi o depresiji i srčanoj mani, ističući da se depresija javlja u vidu anksioznosti”.

“Drugi razlog nedolaska, pored lošeg zdravstvenog stanja, jeste taj da se ne osjeća sigurno u Bosni i Hercegovini, jer dobija prijetnje putem medija, a sadržaj prijetnji je mnogo ozbiljan. Dakle, opravdanje za nepristupanje ročištu je primarno zdravstvene prirode, a drugi razlog je nedostatak sigurnosti za mog branjenika u BiH”, naveo je advokat.

- Advertisement -

No, zanimljivo je da je Mulahusić tražio da mu Sud advokata Ališaha odredi kao advokata po službenoj dužnosti, jer nema novca da ga plaća.

U obrazloženju zahtjeva navedeno je da je Mulahusić pravno neuka stranka, da mu je branilac potreban zbog složenosti predmeta i interesa pravde, kao i da je elektrotehničar (SSS), da je otac osmero djece, te da bi troškovi odbrane ugrozili domaćinstvo koje broji deset članova.

Sud je po tom tražio da se dostavi dokumentacija koja dokazuje slabo imovno stanje Mulahusića. Ali ta dokumentacija nikad nije dostavljena, pa je Sud i odbio zahtjev.

“Razmatrajući predmetni zahtjev u dijelu koji se odnosi na postavljenje branioca zbog slabog imovnog stanja, Sud je utvrdio da uz isti nije dostavljena dokumentacija na osnovu koje bi se moglo utvrditi imovno stanje optuženog, odnosno nije učinio nespornim da je njegovo imovno stanje takvo da nije u mogućnosti snositi troškove odbrane u ovom krivičnom postupku, a što je bila obaveza podnosioca. Pri tome, traženu dokumentaciju advokat nije dostavio niti naknadno na poziv Suda, te je iz navedenog razloga njegovu molbu u ovom dijelu Sud odbio kao neosnovanu”, navodi se u sudskom rješenju.

Zanimljivo je da je Sud razmatrao i to da li je predmet složen. Zaključak je da nije, pa je i po tom osnovu odbijen Mulahusićev zahtjev.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA