11.6 C
Sarajevo
05.10.2024

Evo šta se krije u pozadini Dodikove histerije! Zukan Helez ekskluzivno otkrio za FACE čiji avioni i dronovi “skeniraju” Dodika!

Entitet RS kreće u "mirno razdruživanje", ali Zukan Helez ima "domaći penicilin" za secesioniste!
Unatoč uvriježenoj jakoj svijesti o zlodjelima nad Bošnjacima u svijetu, još uvijek postoje oni koji negiraju najveće stradanje u Evropi nakon Drugog svjetskog rata – genocid... najglasniji je Milorad Dodik.

Ministar odbrane BiH, Zukan Helez, ima – kako kaže – „najbolji penicilin za Dodikovo razdruživanje“ – dron imena „Bosanac“. Milorad Dodik pak reagira na ove izjave i snimke, ali nije prekjučer započela Dodikova histerija… Krenimo redom.

Ubrzo će nastupiti dva mjeseca od usvajanja Rezolucija o genocidu u Srebrenici. Uskoro će se obilježiti i dvadeset deveta godišnjica počinjenog genocida nad Bošnjacima u julu 1995. godine. Unatoč uvriježenoj jakoj svijesti o zlodjelima nad Bošnjacima u svijetu, još uvijek postoje oni koji negiraju najveće stradanje u Evropi nakon Drugog svjetskog rata – genocid… najglasniji je Milorad Dodik.

- OGLAS -

Ko promatra Dodika?

Tog historijskog dana, kada je čitavim svijetom odjeknula istina o Srebrenici – Dodik je, podsjećamo, organizirao čitav žadarmerijski garnizon – naivno misleći da će se Bošnjaci Srebrenice prepasti njegove „snage“.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by FACE TV (@facetv)

- Advertisement -

Tog 23. maja 2024. godine, naime, održavala se sjednica Vlade RS, koja je posmatrana kao vid inata, prkosa Generalnoj skupštini UN-a koja je izglasala Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Istovremeno, ministar odbrane BiH, Zukan Helez, tog je dana boravio u Briselu, obavljajući svoje ministarske dužnosti. Helez nije tada mnogo detaljisao o samom sastanku; tek je ovlaš izjavio da je „zbog Srebrenice u sjedištu NATO-a, u Briselu“.  

Tog je dana, u jutarnjim satima, po Srebrenici kružio avion koji je – kako se kasnije ispostavilo – bio glavni razlog Dodikove histerije.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by FACE TV (@facetv)

Milorad Dodik je netom nakon informacije da avion nagleda čitavu BiH, uključujući i Srebrenicu, iznio salvu uvreda na račun Zukana Heleza.

“Institucije BiH nisu ništa uradile da zaustave tu osobu ni nakon brojnih lažnih iskaza, širenja govora mržnje i poziva na rat. Taj čovjek mlatara; opasan je i spreman na sve i, samim tim s pozicije na kojoj se nalazi, ugrožava bezbjednosnu situaciju”, izjavio je Dodik prije skoro dva mjeseca.

Avioni, dronovi… Šta je Helez dogovorio?

Ministar odbrane Zukan Helez je u sinoćnjem izdanju “Bosanskog vjestnika” iznio sijaset dosad nepoznatih informacija. Ekskluzivno za FACE je otkrio i pojedinosti nadlijetanja Srebrenice u historijski važnom momentu za BiH.

„Srebreničanima sam obećao da će NATO nadlijetati Srebrenicu i sve sam dogovorio s Cavolijem u Briselu! Avion je poletio s Kosova, sletio u Dubrovnik… Niko nije znao za to osim mene!“, kazao je sinoć Helez.

General Cristopher Gerard Cavoli je inače komandant Savezničkog štaba NATO-a i američkih snaga za Evropu.

Cijelo gostovanje ministra odbrane BiH, Zukana Heleza, možete pogledati na videosnimku ispod.

“Penicilin za razdruživanje” – dron “Bosanac”

Entitetske vlasti sve su glasnije i poduzetnije u vezi sa secesionističkim akcijama. Najnovija akcija je Sporazum o “mirnom razdruživanju RS i FBiH”. Ovaj je sporazum o tzv. mirnom razdruživanju donijela Narodna skupština RS prije nekoliko dana, tvrdeći da je sve “u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom”, iako ostaje nejasno kako, s obzirom na to da Bosna i Hercegovina nije zajednica država.

Uslijedile su brojne reakcije nakon ovog poteza NSRS. Jedan od prvih koji je reagirao jeste ministar Bosne i Hercegovine, Zukan Helez, koji je poslao znakovitu poruku secesionistima.

Naime, Helez je podijelio videosnimak drona, poručujući da je “on najbolji penicilin za razdruživanje, a pritom domaći”. U sinoćnjem izdanju “Bosanskog vjestnika” dao je i prijedlog imena za bh. dron – “Bosanac”. Poslao je i poruku bh. građanima.

„Svako razdruživanje, otkidanje dijela BiH je rat! Oni proizvode rat! Moram štititi ustavne nadležnosti! Poručujem građanima: sve nadziremo – i EUFOR i Ministarstvo odbrane BiH i NATO! Spremni smo! Nema opasnosti u BiH; sve smo provjerili s Džuvom!“, kazao je Helez.

Podsjećamo, na upit FACE-a, reagirala je i Američka ambasada u Bosni i Hercegovini, poručujući entitetskim vlastima da “RS nije država niti će to kad biti”.

“Stav Sjedinjenih Američkih Država je jasan: ‘razdruživanje’ RS od Bosne i Hercegovine je drugo ime za secesiju i kao takvo je neustavno i antidejtonsko. Bosna i Hercegovina nije zajednica država, a RS nije niti je ikada bila država. ‘Razdruživanje’ RS ili secesija je opasna, neodgovorna i ugrožava teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH. Ovo su ključni interesi SAD koje ćemo  braniti, između ostalog, pozivanjem na odgovornost onih koji učestvuju u destabilizirajućim i antidejtonskim aktivnostima, poput navedenih”, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

BONUS VIDEO

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA