11.6 C
Sarajevo
21.09.2024

SDA i Demokratska fronta potpisali principe formiranja vlasti

Stranka demokratske akcije (SDA) i Demokratska fronta (DF) potpisali su jutros u Sarajevu, saznaje Faktor, principe formiranja i funkcioniranja vlasti u narednom mandatu.

Dokument su potpisali zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović i potpredsjednik DF-a Dženan Đonlagić. Ove dvije stranke će, prema svemu sudeći, činiti probosanski blok u federalnoj i državnoj vlasti u narednom mandatu. 

Predsjedništvo DF-a je, podsjećanja radi, 26. marta donijelo odluku o započinjanju pregovora o formiranju vlasti na federalnom i državnom nivou. DF će se, navodi se u odluci koja je donesena na toj sjednici, u narednom periodu zalagati za provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu te provedbu svih ranije usvojenih zakona i strategija Predsjedništva BiH i Parlamentarne skupštine BiH s ciljem aktiviranja MAP-a te konačnog članstva u NATO savezu.

- OGLAS -

SDA i DF u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH imaju ukupno 12 zastupnika, a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH ukupno 37 zastupnika, što je uz kapacitete ostalih partnera i više nego dovoljno za formiranje stabilnih većina.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA