20.5 C
Sarajevo
21.09.2024

Fotografije poplavljene Zenice koja uprkos katastrofi zrači ljepotom (FOTO)

Tekst stranice “Vremenska prognoza za Zapadni Balkan” vam prenosimo u cijelosti. 

Aktuelnost dana su poplave na području Bosne i Hercegovine. Ovo je druga, veća i značajnija poplava nakon maja 2014. godine koja je sa sobom nanijela štetu u milijardama konvertibilnih maraka i odnijela 23 dragocijena života. U ovoj nedaći koja je zahvatila našu dragu zemlju, ovoga puta se iskreno nadamo da ljudskih žrtava neće biti. Kao kolektiv ove stranice iskreno suosjećamo patnju kroz koju trenutno prolaze stanovnici centralne i sjeverne Bosne.

Nažalost, vodostaj Bosne je u daljem porastu što ne doprinosi poboljšanju hidrološke situacije pa je i rizik od poplava znatno veći. Bosna je u proteklom satu na području Maglaja porasla za 17 cm, što je prilično ozbiljan rast s obzirom da su se padavine smirile, a u većem dijelu zemlje i razvedrilo.

- OGLAS -

Ova februarska noć će nastaviti i dalje mirno, ali se nažalost i sutra očekuje novi val padavina sa istoka koji će zahvatiti naša područja, najviše centralnu i sjeveroistočnu Bosnu. Ipak, količina padavina, po analizama prognoznih modela, ne bi trebala biti izražena kao danas kada je nerijetko u pojedinim područjima palo i preko 30 mm padavina za manje od 6h.

Od većih gradova Bosne i Hercegovine, naročito pogođena poplavama je područje grada Zenice gdje se Bosna na određenim područjima grada izlila iz korita.

- Advertisement -

I dalje budite na oprezu. Pratite upute meteorologa, hidrologa i civilne zaštite. Budite spremni na neočekivano. Čuvajte se, odmaknite se od nabujalih rijeka i ne rizikujte život igrajući se sa jačinom prirode.

Prelijepu fotogaleriju u dva nastavka dijelimo sa Vama, koju je iz Zenice noćas uslikao svestrani i mladi perspektivni intelektualac Adis Alić koji je široj javnosti poznat po fotografiji. Zahvaljujemo se što nam je upravo ovakav eminentni fotograf posvetio ovakve slike, pa makar one predstavljale surovu priliku sa kojom se trenutno borimo. Pokušajte vidjeti kroz prvi set slika i nešto lijepo.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA