10.5 C
Sarajevo
22.09.2024

Gdje će krvnik dočekati smrt?

Karadžić je proglašen krivim za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Osuđen je na doživotni zatvor. Ovo je konačna presuda, što znači da će Radovan Karadžić u zatvoru dočekati smrt.

Gdje će Karadžić služiti kaznu?

Sud je presudio kako će 70-godišnji Karadžić odslužiti doživotnu kaznu zatvora. No sada se postavlja pitanje gdje će odslužiti tu kaznu. 

- OGLAS -

Naime, Karadžić će odslužiti kaznu u jednom od zatvora u europskim zemljama koje su pristale primiti zatvorenike haškog suda na odsluženje kazne.

Dok se ne odluči gdje će služiti doživotnu zatvorsku kaznu, on će ostati u pritvorskoj jedinici u Haagu, u kojoj je čekao i presudu. Kako je objavljeno na stranicama Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove, osuđenici ne služe kaznu u ustanovama Mehanizma jer njihova postrojenja nisu kaznionice. 

- Advertisement -

Koje zemlje dolaze u obzir?

Umjesto toga, kazna se odslužuje u državama članicama UN-a koje su potpisale sporazum s UN-om za odsluživanje kazni MKSR-a, MKSJ-a ili Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove.

Na stranicama Mehanizma objavljena je karta sa zemljama koje su potpisale spomenuti sporazum i u kojima osuđenici Međunarodnog suda u Haagu, odnosno Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove služe kazne ili su ih služili. 

To su: Švedska, Finska, Norveška, Danska, Estonija, Poljska, Njemačka, Velika Britanija, Belgija, Austrija, Italija, Francuska, Španjolska i Portugal.

Kako javlja Klix.ba, u ovom slučaju je važno da zemlja koja preuzme Karadžića na izdržavanje kazne u svojem upravnom sustavu ima doživotnu kaznu zatvora. 

Norveška, Estonija, Poljska i Portugal stoga ne dolaze u obzir.

Glasnogovornica Mehanizma Helena Eggleston kazala je za BIRN BiH da ne postoji vremensko ograničenje u kojem Karadžić treba biti poslan na izdržavanje kazne te da će je služiti u jednoj od zemalja koja je potpisala sporazum s Mehanizmom.

Na stranicama suda je naznačeno i kako, iako je potpisala sporazum, u Francusku do sada nije prebačen nijedan osuđenik.

Kako će se donijeti odluka?


Na stranicama suda pojašnjeno je i kako se donosi odluka o tome u koju zemlju će osuđenik biti poslan na služenje kazne. Cijeli proces provodi se u četiri koraka. 

“Korak 1: Tajnik stupa u kontakt s jednom ili više država kako bi utvrdio jesu li spremne da se u njima izvršava kazna.

Korak 2: Tajnik podnosi predsjedniku Mehanizma izvještaj, u kojem se navode države u kojima se potencijalno može izvršiti kazna i druge relevantne informacije.

Korak 3: Predsjednik na osnovu informacija koje mu je dostavio tajnik i drugih informacija koje eventualno zatraži određuje državu u kojoj će kazna biti izvršena.

Korak 4: Tajnik izvršava ovu odluku”, stoji na stranicama Mehanizma.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA