18.8 C
Sarajevo
17.09.2024

GOTOVO JE! BiH dobija turske “Bayraktare”! Zukan Helez sve prvo najavio na FACE-u, pa otišao u kupovinu

O turskim dronovima i predugovorima Zukan Helez je prvo govorio na FACE-u i iznio ekskluzivne informacije prije nekoliko mjeseci.

Ministarstvo odbrane BiH dogovara isporuku bespilotnih letjelica „Bayraktar“ poznatog turskog proizvođača bespilotnih letjelica „Baykar“. O turskim dronovima i predugovorima Zukan Helez je prvo govorio na FACE-u i iznio ekskluzivne informacije prije nekoliko mjeseci.

U videoprilogu možete pogledati njegova gostovanja.

Ovu informaciju za „Avaz“ je danas još jednom potvrdio ministar odbrane BiH Zukan Helez, navodeći da je u pitanju ukupno šest dronova.

- OGLAS -

“Dogovoramo i tri sistema za upravljanje, a imamo dvije ekipe koje su otišle tamo da se obučavaju za to”, kaže Helez, koji ne želi otkrivati više detalja.

Podsjetimo, delegacija Ministarstva odbrane BiH, predvođena ministrom Helezom, još u martu se, tokom posjete Međunarodnoj vojnopomorskoj izložbi u Kataru, sastala sa turskim sekretarom za vojnu industriju Halukom Gorgunom i predstavnicima turskih kompanija „Baykar“, koja proizvodi bespilotne letjelice “Bayraktar TB-2 i BMC”, proizvođačem oklopnih vozila različite namjene.

- Advertisement -

Krajem maja, a potom i u julu, Helez je boravio u službenim posjetama Turskoj, ali tada nije želio odgovoriti na novinarsko pitanje hoće li BiH tražiti “Bayraktare”. Interesovanje za kupovinu ovih letjelica ranije su iskazali i Srbija, ali je pet dronova najprije dobilo Kosovo.

Inače, sa Turskom je već dogovorena isporuka četiri borbena vozila za potrebe Deklarirane bataljonske grupe lake pješadije.

“Jedan transporter trebao je već biti tu, ali zbog cijene transporta dogovoreno je da svi skupa stignu u januaru”, pojašnjava Helez.

Već duže vrijeme najavljuje se i isporuka pet američkih helikoptera u okviru programa za koji je Vlada SAD-a izdvojila 67 miliona KM. Helez ističe da je svoje finansijske obaveze BiH već ispunila. S novih pet letjelica, Brigada zračnih snaga OSBiH raspolagat će sa ukupno šesnaest helikoptera.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA