13.8 C
Sarajevo
25.09.2024

Halilović odbacuje optužbe Vlade RS-a i ministra Rajčevića

Direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta u Bosni i Hercegovini (HEA) Enver Halilović ne prihvata rok Vlade Republike Srpske (RS) od sedam dana da upiše banjalučki i univerzitet u Istočnom Sarajevu u državni registar reakreditovanih visokoškolskih ustanova, te odbacuje optužbe da opstruiše taj proces.

-Današnja izjava ministra Rajčevića je nastavak njegovog i Vladinog političkog terora prema meni lično i ovoj agenciji – rekao je Halilović ističući da nije moguće izdati rješenje o reakreditaciji tih univerziteta bez preporuka HEA-e.

-Nije sporna institucionalna akreditacija ovih univerziteta, ali je sporno i neprihvatljivo da Ministarstvo donosi rješenje o akreditaciji visoko školskih ustanova i studijskih programa bez prethodne preporuke HEA-e. Poslali su 25. marta za davanje preporuke, a sami su napravili preporuku 27. marta – pojasnio je Halilović.

- OGLAS -

Upitan je li sklonio iz protokola preporuke koje napravio njegov zamjenik, koji ga je mijenjao dok je bio odsutan, kazao je da je “on zadužen za zakonitost rada HEA-e i da je te preporuke svakog momenta mogao staviti van snage”.

Ocijenivši da je “Rajčevićev današnji istup bio prijeteći“, kazao je da je to nastavak ovog što je rađeno do 8. marta ove godine.

- Advertisement -

Optužio je Vladu RS-a da neće da primijeni propis za akreditaciju visokoškolskih ustanova i studijskih programa po istim pravilima na cijelom prostoru BiH.

-U Briselu je komesar za proširenje i politiku susjedstva Evropske unije Johannes Hahn naredio predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku da se univerzitetima u BiH omogući pristup evropskim fondovima i programima, posebno Erasmus plus programu. S donošenjem izmjena i dopuna Odluke o normama, kojima se određuju minimalni standardi, od 8. marta je za Vladu i RS i njene organe nastao novi problem, primjene tog akta, koji je usvojio Upravni odbor HEA-e. Otklonjen je problem nepostojanja propisa za akreditaciju visokoškolskih ustanova i studijskih programa po istim pravilima na cijelom prostoru BiH. Sada Vlada RS i njeni organi neće da primijene taj drugi propis i optužuju Agenciju i mene lično za takvo stanje – ustvrdio je Halilović.

Navodi da Vlada RS-a “svjesno proizvodi krivca, te stvaraju alibi za svoje nezakonit postupanje, koje nazivaju formalnošću“.

Halilović je na Rajčevićeve tvrdnje da će Vlada izdati instrukciju članovima upravnog odbora HEA-e iz srpskog naroda da do daljeg zamrznu rad, naveo da te članove izvršna vlast u RS nije ni imenovala.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS-a Srđan Rajčević danas je optužio direktora HEA Envera Halilovića za političku opstrukciju, jer je odbio da upiše banjalučki i univerzitet u Istočnom Sarajevu u državni registar reakreditovanih visokoškolskih ustanova.

Rajčević tvrdi da je Halilović u obrazloženju “iskoristio formalno-pravnu činjenicu“, iako su oba univerziteta prošla sve potrebne procedure te očekuje i reakciju Evropske komisije.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA