10 C
Sarajevo
23.02.2024

HDZ: Nametanje jednostranih odluka i koncepata narušava odnose u BiH

Saopćeno je ovo iz HDZ-a, te dodaju da samo zajedničkim djelovanjem i promišljanjem BiH će imati stabilnu budućost.

– Svako nametanje jednostranih odluka i koncepata narušava odnose u BiH i vodi novoj političkoj krizi.

Sporazum o uspostavi vlasti koji su potpisali predsjednici SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH jedino je rješenje koje sveobuhvatno zadovoljava kriterije izbornih pobjednika i uspostavlja principe dugoročnog zajedničkog djelovanja. Trenutno je, nažalost, kompromis oko ključnih pitanja narušen, no okvir djelovanja se mora afirmirati aktivnim sudjelovanjem sve tri stane.

- OGLAS -

BiH ulazi u zadnje tromjesečje tekuće godine, približava se ulasku u novu godinu bez donesenog proračuna. To donosi rizik i moguću destabilizaciju. BiH mora napredovati u provedbi  reformi i pristupanja EU i NATO-u.

Kao dio reformskih procesa posebno se ističe pitanje održavanja izbora u Mostaru, koji je osim političkog prioriteta istovremeno i test zrelosti demokratskog društva BiH. Održavanje izbora u Mostaru konačno će omogućiti građanima Mostara da biraju vlast i budu izabrani, no i taj napredak ovisi o uspostavi vlasti.

Apelirajući na političku odgovornost i temeljna demokratska načela o formiranju vlasti, HDZ BiH poziva na povratak razgovorima i pronalasku zajedničkih rješenja koje će jamčiti stabilnost, razvoj i napredak i spriječiti daljnje nesuglasice i podijeljenost. Alternativa zajedničkom djelovanju ne postoji; dijalog i kompromisi moraju biti imperativi ozbiljnog, konstruktivnog i odgovornog političkog djelovanja, navode.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA