17.7 C
Sarajevo
21.07.2024

Helez očitao bukvicu Zahiragiću: “Poruči Fadilu da se ponaša uzorno u zatvoru…”

"Dragi Harise, ja znam da se ti ne razumiješ u problematiku i razvoj namjenske industrije, kao što se ne razumiješ u mnogo toga", napisao je Helez.

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara i ministar odbrane BiH Zukan Helez na društvenim mrežama je poručio kako određeni visokopozicionirani funkcioneri u SDA, “a među njima perjanica ove stranke u Kantonu Sarajevo, zastupnik u Skupštini KS Haris Zahiragić”, nikako da prežale gubitak vlasti.

“U tom bunilu i ludilu prouzrokovanom gubitkom vlasti, besramno lažu i zasluge za razvoj namjenske industrije prepisuju osuđenom premijeru Vlade Federacije BiH Fadilu Novaliću. Jedina Fadilova zasluga za ekspanziju namjenske industrije u našoj zemlji je njegov odlazak u zatvor. Upravo tada započinje ubrzani razvoj ove grane industrije u BiH”, naveo je Helez.

Dodao je da je za vrijeme Novalića namjenska industrija bila na izdisaju. 

- OGLAS -

“Nijedna firma nije imala sigurne ugovore i poslovali su od danas do sutra. U većini firmi je kasnila plata. Binas d.d. Bugojno i Zrak d.d. Sarajevo su bili pred stečajem. Radnicima u Binasu je kasnilo četrnaest plata, a radnicima u Zraku i više. Radnici su bili poniženi, molili su da im se podijeli makar po sto KM, da mogu dočekati Bajram. Danas, pred Kurban-bajram, u Binasu je podijeljeno 2500 KM pomoći svakom radniku, a plata i topli obrok se redovno isplaćuju”, kazao je Helez.

- Advertisement -

“U vrijeme vlasti SDA, namjenska industrija naše zemlje je radila za lične i stranačke interese. Namjenski i precizno su gašene određene državne firme, da bi se otvarale privatne te pravili isti proizvodi i punili džepovi raznih mešetara povezanih sa SDA – istakao je Helez.

Poručio je da postoji nešto što nikada neće oprostiti.

“…a siguran sam ni radnici i građani u Bugojnu, ali i čitavoj BiH, što ste tehnologiju za proizvodnju iz Binasa prenijeli u Bratunac te na taj način razvijali namjensku industriju u RS. Od preuzimanja mandata ministra odbrane BiH i zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministra BiH, fokus moga rada je bila namjenska industrija. Razvijamo je i razvijat ćemo i dalje. Ona je okosnica ekonomskog razvoja čitave Federacije BiH, a i neka imamo, za ne daj Bože”, naveo je Helez.

Potom je uputio poruku Zahiragiću.

“Dragi Harise, ja znam da se ti ne razumiješ u problematiku i razvoj namjenske industrije, kao što se ne razumiješ u mnogo toga. Pozivam te da zajedno obiđemo naše fabrike, porazgovaraš sa radnicima i jednostavno pitaš: kad im je bilo bolje  za vrijeme vladavine SDA i osuđenika Fadila Novalića ili sad.

P. S. Poruči Fadilu da se ponaša uzorno u zatvoru. Možda ga puste na dopust nekad”, zaključio je Helez u objavi.

BONUS VIDEI

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA