10 C
Sarajevo
23.02.2024

Igmanska inicijativa osudila izjavu crnogorskog ministra o Srebrenici

 

“Podsjećamo crnogorsku vladu da je Parlament Crne Gore još u julu 2009. godine pokazao svoj demokratski kapacitet i usvajanjem Deklaracije o prihvatanju Rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici osudio masovni zločin u tom gradu, kao i druga zlodjela počinjena tokom sukoba na prostorima bivše Jugoslavije, te da je Crna Gora bila prva država u regionu koja je prihvatila i verifikovala Rezoluciju EP o Srebrenici u kojoj se genocid jasno pominje“, navela je Igmanska inicijativa u saopštenju za javnost.

Pozvali su predsjednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića da se javno ogradi od izjave ministra Leposavića i da javno prizna počinjeni genocid u Srebrenici i na taj način pokaže kapacitet očuvanja multietničkog i multinacionalnog crnogorskog sklada.

- OGLAS -

“Upozoravamo da izjave vladajuće strukture izvršne vlasti, koje smo ovih dana u prilici da čujemo, grubo ruše sve napore uložene po pitanju suočavanja s prošlošću i utvrđivanja istine i činjenica o žrtvama ratnih sukoba u regionu. Ovako iznijeti stavovi u potpunosti ruše evropski put izgradnje Crne Gore kao demokratskog, građanskog i odgovornog društva i zajednice, zasnovane na poštovanju vladavine prava, te unaprijeđenje saradnje između zemalja regiona Zapadnog Balkana“, piše u saopštenju.

Saopštenje su potpisali kopredsjednici Igmanske inicijative za Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku i Srbiju, Vehid Šehić, Branislav Radulović, Zoran Pusić i Milan Antonijević.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA