10 C
Sarajevo
07.10.2024

Ime koje će ostati upamćeno | Ko je Nermir Granov, ljekar koji je izvršio prvu transplantaciju srca u BiH?

U nedjelju, 4. augusta 2024. godine, prvi put u Bosni i Hercegovini realizovana je transplantacija srca, a uradio je tim ljekara KCUS-a na čelu sa prof. dr. Nermirom Granovom.

U nedjelju, 4. augusta 2024. godine, prvi put u Bosni i Hercegovini realizovana je transplantacija srca, a uradio je tim ljekara KCUS-a na čelu sa prof. dr. Nermirom Granovom.

U Javnoj ustanovi Kantonalna bolnica Zenica, u nedjelju, 4. augusta, uspješno je izvedena eksplantacija doniranih organa sa moždano mrtvog donora starosne dobi 21 godinu.

Historijska transplantacija na KCUS-u: Aldin je dobio srce dvadesetjednogodišnjaka

- OGLAS -

Prof. Granov prvi put minimalno invazivnu kardiohirurgiju počinje 2010. godine, kada kao mladi specijalista kardiovaskularne hirurgije obavlja postdiplomski trening, a 2013. godine i doktorira iz oblasti minimalno-invazivne kardiohirurgije. Danas u svakodnevnoj praksi, preko 80 posto operativnog programa izvodi na endoskopski način.

Nedavno je u Houstonu održao predavanje o temi endoskopske operacije mitralnog zaliska – nove strategije.

- Advertisement -

Pored predavanja, prof. dr. Nermir Granov je u sklopu State of The Art MITIE laba kolegama kardiohirurzima pokazao i praktično izvođenje ovih zahvata. Zbog velikog interesovanja, dogovorene su posjete kolega iz SAD-a KCUS-u koji je, pored Klinike za kardiohirurgiju Univerzitetske bolnice Bonn (Germany), također Training center za LSI Solutions u Evropi.

Prof. dr. Nermir Granov je održao niz predavanja i moderiranja kao počevši od Atine, preko Beča, Milana i Londona te proktorisanja, tj. svojevrsne edukacije kolega, u eminentnim centrima. Smatra da mu je do sada najveći izazov bio Houston Methodist DeBakey Heart and Vascular Centre, gdje je rame uz rame sa najprominentnijim kardiohirurzima svijeta održao predavanje i u sklopu MITIE-a, te uradio i prikazao operativne tehnike i vještine kod endoskopskih operacija uz upotrebu najsavremenijih cutting edge LSI Solutions medicinskih uređaja.

Rad prof. dr. Nermira Granova primijećen je i od strane LSI Solutions, s obzirom na to da je ova kompanija odlučila donirati novčana sredstva za nabavku najsavremenijeg endoskopskog stuba.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA