11.6 C
Sarajevo
20.10.2024

Imenovani timovi za početak revitalizacija Luke Brčko

 Vlada Brčko distrikta BiH održala je u srijedu izvanrednu sjednicu na kojoj je usvojila Prijedlog odluke o imenovanju članova Jedinice za implementaciju projekta “Luka Brčko” i Prijedlog odluke o imenovanju članova Koordinacijskog tijela za praćenje pripreme neophodnih dokumenata za implementaciju spomenutog projekta.

Šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Pero Gudeljević rekao je da bi to tijelo trebalo ubrzati pripremu cjelokupne dokumentacije kako bi se moglo krenuti s realizacijom projekta, priopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade Brčko distrikta.

– Imenovanje jedinice je ugovorna obaveza koju je Brčko preuzelo potpisivanjem ugovora s Europskom bankom za obnovu i razvoj, i nakon ovoga imenovanja, ono će početi s angažiranjem konsultanata koji će pripremiti tendersku dokumentaciju da bi u narednih par mjeseci mogao biti raspisan javni poziv za odabir izvođača na svim potprojektima koji su predviđeni u okviru projekta revitalizacije luke – pojasnio je Gudeljević.

- OGLAS -

Naveo je da je riječ o četiri projekta koja su kandidirani ranije prilikom zahtjeva za dobivanje kredita i petom projektu u vezi s nabavkom dizalice.

U nastavku sjednice članovi Vlade primili su k znanju Izvješće o radu inspektorata od listopada do prosinca 2018. godine.

- Advertisement -

V.d. glavnog inspektora Franjo Stjepanović dotaknuo se i tekućih pitanja koja su bila predmet interesa članova Vlade poput nelegalne sječe šuma, ali i koncentracije pesticida u voću i povrću.

Stjepanović je istaknuo da se kontinuirano radi genetska analiza i da se ono voće i povrće koje ima povećanu koncentraciju pesticida uništava.

Članovi Vlade bili su zainteresirani i za slučaj pojave bolesti u jednom stadu ovaca u Brčkom.

– Utvrđuje se prisustvo bolesti. Prijava na sumnju je bila u veljači od kada inspekcija radi na utvrđivanju činjenica i uklanjanju životinja koje su bolesne. U utorak je uzeto 260 uzoraka krvi koji su poslane na analizu na Q-groznicu, a ranije je utvrđena pojava bruceloze. Stado je stavljeno u karantenu i inspekcija radi u skladu sa svojim nadležnostima – dodao je Stjepanović.

Po njegovim riječima, u ovom trenutku ne postoji opasnost po stanovništvo jer su ovce izolirane na prostoru koji nije blizu naseljenih mjesta, navodi se u priopćenju.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA