19 C
Sarajevo
11.05.2024

Intelektualac i vječni buntovnik Abdulah Sidran u nominaciji za CD ličnost godine!

Akademik Abdulah Sidran (rođen 1944. u Sarajevu) najznačajniji je bosanskohercegovački pjesnik, umjetnik i vječiti buntovnik. Javio se šezdesetih godina prošloga stoljeća pjesmama u prozi. Uređivao je dakako isprva omladinske listove, do rata 1992. zaposlen na Televiziji Sarajevo. Široj je javnosti najpoznatiji kao kultni scenarist Kusturičinih filmova “Sjećaš li se Dolly Bell“ i “Otac na službenom putu“. Šahovski majstor, silovit retoričar, Sidran je koliko zahtjevan toliko neformalan sugovornik.

Možda je cijela umjetnost iz dječje suze izišla

Dobitnik je najvećih nagrada u svijetu književnosti i filma. Izdvojimo samo najveće “Otac na službenom putu” za koji je napisao scenarij, pobjednik je filmskog festivala u Kanu, priznanje “Nagrada slobode” francuskog PEN centra, čiji su prethodni dobitnici bili: Vladimir Saharov, Aleksandar Solzenjicin i Vaclav Havel. Dobitnik je šestoaprilske nagrade grada Sarajeva, kojem je poklonio najljepše stihove. Od Italije do Amerike Sidran je simbol duha ovih prostora. U SAD-u dobio je nagradu za slobodu govora i izražavanja Fondacije za slobodu govora i izražavanja. U Italiji Premio letterario 1996. della Fondazione Laboratorio Mediterraneo i Premio letterario dedicato a Umberto Saba.

- OGLAS -

Kažnjen sam zbog dobrih djela koja sam činio

Nije to lako preživjeti, ojačati, od laži i prevara …

- Advertisement -

Bosanski prkos koji nosi u sebi ni najveće uvrede, koje su stizale uglavnom od njegovih kolega, nisu uspjele ugasiti.. Otvoreno u javnim nastupima, ali i kroz pisanu riječ, upozorava da je “car go“, ukazuje na anomalije koje su se uvukle u naše društvo, posebno u godinama nakon rata. On je Abdulah Sidran, intelektualac i vječni buntovnik koji je obolio u neprestanoj don kihotskoj borbi protiv vjetrenjača ispravljajući nepravde i braneći ugnjetavane. Vrlo često je na tom putu bio napadan i osporavan, ali, i dalje je čvrst na svojim nogama i u stavovima. Bosanski prkos koji nosi u sebi ni najveće uvrede, koje su stizale uglavnom od njegovih kolega, nisu uspjele ugasiti.

Ukoliko je on vaš favorit i želite da postane “CD ličnost godine”  pozivom na boj: 096 24 01 06 povećavate šanse za to! 

Podsjećamo vas na gostocanje 
 

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA