21.6 C
Sarajevo
22.06.2024

Izetbegović-Palmer: Ubrzati EU i NATO put BiH, šira rasprava o izbornoj reformi

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović razgovarao je danas sa Matthewom Palmerom, zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država i specijalnim izaslanikom State Departmenta za Balkan.

Izetbegović i Palmer su u telefononskom razgovoru zajednički ocijenili da je potrebno uložiti dodatne napore da bi se ubrzao evropski i NATO put Bosne i Hercegovine.

Predsjednik SDA istaknuo je da se dolaskom nove američke administracije očekuje i pojačano prisustvo SAD te njihova podrška reformskim i integracijskim procesima.

- OGLAS -

Tema razgovora bio je i završetak izbornog procesa u Mostaru, a sagovornici su se saglasili da je potrebno bez odgađanja pristupiti rješavanju nagomilanih problema u tom gradu.

Palmer je izrazio očekivanje da će se uskoro nastaviti razgovori SDA i HDZ-a o implementaciji političkog dijela Mostarskog sporazuma, koji se odnosi na reforme Izbornog zakona i provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH.

- Advertisement -

-Predsjednik Izetbegović je naglasio da su SDA i HDZ sporazumom utvrdile principe koji podrazumijevaju balans između građanskog i etničkog, ali neće moći same kreirati konačno rješenje. Istaknuo je da je, s obzirom na kompleksnost tog problema, potrebno snažnije uključivanje predstavnika svih parlamentarnih stranaka, predstavnika EU i SAD, ali i nevladinog sektora te domaćih i stranih pravnih eksperata da bi se došlo do rješenja u skladu s evropskim standardima – saopćeno je iz SDA.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA