15 C
Sarajevo
18.10.2024

Kako je Dodik prije (samo) četiri godine govorio o NATO-u

 

„Ja znam savršeno dobro šta je bilo, bio je genocid u Srebrenici. To je presudio sud u Hagu i to je nesporna pravna činjenica”, izjavio je Dodik 2007. godine.

 

- OGLAS -

„Od Srebrenice se sve vrijeme pokušavalo napraviti loše mjesto za Srbe tvrdnjom da je ovdje počinjen genocid. Ja tvrdim da nije počinjen genocid! Nije bilo genocida”,njegova je izjava iz 2012. godine.

 

- Advertisement -

“Čitav narod u Republici Srpskoj i Srbiji ispašta zbog toga što je tamo neki Ratko Mladić odlučio da se neće predati i otići na sud. I onda kaže da voli srpski narod. Đavola on voli”, rekao je Dodik odmah nakon rata, te dodao kako je njegov stav da je saradnja s Haškim tribunalom – neophodna. “Ratko Mladić je heroj za sve Srbe i to ništa ne može promijeniti”, izjavio je Dodik prošle godine.

 

Jedna od najnovijih Dodikovih poruka jeste ona kako se oštro protivi članstvu zemlje u NATO-u i ove je sedmice izjavio kako ne kani sudjelovati ni u čemu što bi vodilo ka punopravnom članstvu. Podsjećamo vas, u srijedu su ministri vanjskih poslova država članica NATO-a uputili poziv našoj zemlji da uđe u MAP (Akcioni plan za članstvo).

 

Eh, dakle, predsjedavajući Dodik ne dâ nam u NATO.

 

I hajde da se pravimo da smo zaboravili da su potpisi Nebojše Radmanovića – pulena iz Dodikove stranke – na Sporazumu o pristupanju BiH Partnerstvu za mir i na formalnom zahtjevu BiH za Akcioni plan za članstvo u NATO.

 

Ali, ne možemo se ne prisjetiti kako je Dodik, i to ne tako davno – 2014. godine – govorio o NATO Savezu.

 

“Ne zalažem se za zajedničke institucije BiH, ali je NATO prilika za stabilnost na ovim prostorima. NATO je garancija da nam djeca neće ići u rat i, ako niste integrisani u NATO, nema ni investicija koje su nam prijeko potrebne.”

 

Da smo iznenađeni, iskreno – nismo.

 

Jednom su ga pitali i zašto tako često mijenja mišljenje, pogotovo kada je riječ o genocidu u Srebrenici. Odgovorio je da su prve izjave bile bazirane na tadašnjim saznanjima, ali da je u međuvremenu saznao mnogo više i, sasvim prirodno, promijenio mišljenje…

 

Ne sumnjamo da su udobne i mekane političke fotelje lijep pokretač za promjenu mišljenja, baš kao i redovan priliv mnoštva konvertibilnih maraka na bankovne račune njegove obitelji ili besplatna vožnja helikopterom. No, ono što vjerovatno sve istinski zanima jeste odgovor na ovo pitanje – koje je od gore navedenog pravi Milorad Dodik?

 

Ovaj koji je sada žestoko protiv NATO-a ili onaj koji se ne tako davno zaklinjao u euroatlanske integracije?

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA