10.5 C
Sarajevo
21.09.2024

Ko ruši kulturnohistorijsko blago BiH? U Šadićima uništena nekropola stećaka zbog izgradnje magistralnog puta Foča – Trebinje

Na fotografijama koje je objavio predsjednik Fondacije "Čuvari baštine – Bassania", Emir Medanhodžić, vidi se veći broj uništenih stećaka.
FACE će nastaviti istraživati ovu temu. Uskoro opširnije...

Mještani sela Šadići na Tjentištu nakon što su uništeni stećci, kako tvrde zbog izgradnje i rekonstrukcije magistralnog puta od Foče prema Trebinju, pozivaju na hitnu akciju i zaštitu kulturnohistorijskog bogatstva BiH.

Izgradnja trase magistralnog puta Gacko  Foča, na dionici Tjentište  Brod na Drini, počela je 21. maja, a najavljeno je da se započelo sa krčenjem trase, uklanjanjem šiblja i niskog rastinja, kao i zemljanih radova.

Na fotografijama koje je objavio predsjednik Fondacije “Čuvari baštine – Bassania”, Emir Medanhodžić, vidi se veći broj uništenih stećaka.

- OGLAS -

Medanhodžić tvrdi da je Zavod za spomenike RS izdao rješenje izvođaču radova da na tom prostoru nema kulturnih spomenika pod zaštitom.

- Advertisement -

Neki od stećaka su razbijeni, a mnogi izmješteni iz svojih položaja. Uništeni stećci se nalaze i u okviru Nacionalnog parka “Sutjeska”.

U selu Šadić, šesnaest kilometara zračne linije jugozapadno od Foče, na lokalitetu Kaursko groblje, smještena je nekropola sa dvjesta stećaka (45 ploča, 150 sanduka i pet sljemenjaka).

Podsjetimo, stećci su srednjovjekovni bosanski nadgrobni spomenici. Najveći broj njih potječe iz 14. i 15. stoljeća, a dvadeset dvije nekropole iz Bosne i Hercegovine nalaze se na UNESCO listi zaštićene svjetske baštine.

FACE će nastaviti istraživati ovu temu. Uskoro opširnije…

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA