12.7 C
Sarajevo
20.10.2024

Kanton Sarajevo: Vrijednosti zagađenja zraka u padu

Mjerne stanice u Kantonu Sarajevo u četvrtak ujutru zabilježile su pad vrijednosti zagađenja zraka u odnosu na prethodni dan, javlja Anadolu Agency (AA).

Prekoračenje tolerantnih vrijednosti PM10 mikrograma po kubnom metru čestica zabilježeno je na mjernoj stanici Vijećnica, a iznosi 76,58.

U poređenju sa srijedom ujutru kada je zabilježeno 210,93 PM10 čestica jasno je da se radi o značajnom padu zagađenja zraka.

- OGLAS -

Još veći pad PM10 čestica registrovan je na Otoci. U srijedu je mjerna stanica u tom sarajevskom naselju izmjerila 350,33 PM10 mikrograma po kubnom metru čestica u zraku, a jutros 37,29.

Mjerna stanica na Ilidži u četvrtak je izmjerila 61,25 PM10 čestica. U Ilijašu je prekoračenje tolerantnih vrijednosti ostalo značajno, jer je jutros osam sati izmjereno 234,76 PM10 mikrograma po kubnom metru čestica u odnosu na 342,82 prethodnog jutra.

- Advertisement -

Mreža monitoringa kvaliteta zraka na području Kantona Sarajevo se trenutno sastoji od šest automatskih stanica, a uspostavljena je u skladu sa Pravilnikom o monitoringu kvaliteta zraka Federacije BiH. Automatske mjerne stanice postavljene su na lokacijama Vijećnica, Otoka, Ilijaš i Ilidža (mobilna stanica) i dio su mreže Kantona Sarajevo, a na lokacijama Ivan Sedlo i Bjelave su dio mreže kojom upravlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Praćenje kvaliteta zraka u KS organizuje Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša na osnovu odluke o mjerama za očuvanje kvaliteta zraka na području Kantona Sarajevo.

Poslove monitoringa kvaliteta zraka za potrebe Kantona Sarajevo vrši ovlaštena institucija – Zavod za javno zdravstvo KS, putem četiri automatske mjerne stanice. Centar za prikupljanje i obradu podataka sa svih stanica koje čine mrežu monitoringa kvaliteta zraka na području KS, nalazi se u Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

U KS na snazi je epizoda “Upozorenje” u slučaju prekomjerne zagađenosti zraka, koju je Stručno tijelo za nadzor i koordinaciju proglasilo 9. januara.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA