18.8 C
Sarajevo
17.09.2024

KCUS okupio svjetske stručnjake za transplantaciju srca, Granovu uručeno značajno priznanje

Na Simpoziju je prezentirana transplantacija srca, koja je prvi put realizovana u našoj državi, a uradio je tim ljekara KCUS-a na čelu sa Nermirom Granovom.

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i Udruženje kardiovaskularnih hirurga u BiH organizovali su Simoziji pod nazivom “Transplantacija srca i mehanička potpora” na kojem su učestovali stručnjaci iz ove oblasti iz BiH i Evrope.

Na Simpoziju je prezentirana transplantacija srca, koja je prvi put realizovana u našoj državi, a uradio je tim ljekara KCUS-a na čelu sa Nermirom Granovom.

Ovom događaju prisustvovala je i v.d. generalne direktorice KCUS-a Hajrija Maksić, direktor Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” Ismet Gavrankapetanović, federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac, direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH (ZZOiR FBiH) Vlatka Martinović i ostali mnogobrojni predstavnici javnih zdravstvenih ustanova u BiH.

- OGLAS -

Simpoziju je prisustvovala i Halima Resić iz Donorske mreže koja je govorila o značaju doniranja organa i uključivanju svih relevantnih ustanova u ovaj značajan proces.

Kako kaže Lejla Divović Mustafić sa Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju, misija ljekara je pomagati onima kojima je to najpotrebnije, te da je to jedino bitno.

- Advertisement -

“Vrhunac moje karijere kao ljekara je činjenica da sam imala tu čast prisustvovati prvoj transplantaciji srca u BiH. Logičan slijed događaja je i moj angažman na prvom skupu ovakve prirode u našoj državi, a nadam se da će ih biti još. Demistifikacija oko organske transplantacije mora biti učinjena, a to je moguće jedino edukacijom drugih ljekara ali i ostatka stanovništva. O tome treba glasno i jasno govoriti. Čast je bila naći se rame uz rame i dijeliti predavački podij sa ljekarskim veličinama. Najveće zadovoljstvo je i to što su tu sa mnom bile i moje kolege kardiolozi bez kojih sve ovo ne bi imalo smisla niti bi bilo izvodljivo”, rekla je Divović Mustafić.

Ilirijana Haxhibeqiri Karabdić, šefica Odjela za kardiohirurgiju Klinike za Kardiovaskularnu hirurgiju KCUS, ističe da nedavna transplantacija srca u KCUS, predstavlja sam vrh medicine u svakom smislu, organizacionom, logističkom, tehničkom, medicinskom i svakom drugom.

“Transplantacija srca jeste ogroman civilizacijski napredak kojim se omogućava preživljavanje onih bolesnika koji nemaju alternativu. Kvalitet života transplantiranih bolesnika ne razlikuje se značajno u odnosu na opštu populaciju i transplantirani bolesnici mogu da vode normalan život. KCUS je sada u evropskom i svjetskom vrhu kardiovaskularne hirurgije”, poručila je Haxhibeqiri Karabdić.

Prema riječima Amela Hadžimehmedagića, šefa Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju KCUS, cilj simpozija bio je da kroz zanimljiva stručna predavanja i prikaz prvog slučaja transplantacije srca u BiH približiti problematiku svakodnevnog hirurškog rada, kao i prepreke i nedoumice s kojima se oboljeli od kardiovaskularnih bolesti susreću tokom svog života.

Alden Begić, šef Klinike za bolesti krvnih žila i reumatizam, istakao je da timski rad predstavlja okosnicu realizacije svakog projekta, ta da se Klinika na čijem je čelu i Klinika za kardiovaskularne bolesti međusobno nadopunjuju u svakodnevnom radu.

“Moram naglasiti da smo u KCUS i ranije mogli transplantirati srce, ali nismo imali donora. Pokazali smo da KCUS ima kapacitete i što je najvažnije kadar koji može uraditi ovako kompleksan zahvat. Nažalost, kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrti i invaliditeta u svijetu. Od posebnog javnozdravstvenog značaja je visoki udio ovih bolesti u obolijevanju radnoaktivne populacije, jer su među najčešćim uzrocima radne nesposobnosti, smanjenja produktivnosti i kvalitete života”, naveo je Begić.

Granov je iskazao zahvalnost UKC Ljubljana, a posebno Ivanu Kneževiću koji je u svojstvu edukatora i superviozora svo vrijeme bio uz medicinski tim KCUS prije i poslije transplantacije.

Granov je naglasio važnost simpozija, jer je to prilika da se svi učesnici upoznaju sa mogućnostima liječenja u KCUS-u za pacijente sa uznapredovalom srčanom slabosti, koji zahtjevaju dugotrajnu mehaničku potporu i transplantaciju srca.

“Transplantacija srca je specifični i jako osjetljiv proces. Zbog toga smo transplantaciju čuvali u tajnosti”, rekao je Granov te istakao da je put ove transplantacije krenuo još 2018. godine sa kolegama iz Slovenije bez čije podrške ovaj posao ne bi ni bio uspješno obavljen.

Medicinskom timu KCUS-a koji je obavio transplantaciju srca. Nediljko Rimac je uputio čestitke te je Nermiru Granovu uručio “Priznanje za razvoj programa transplantacije i prve uspješne transplantacije srca u BiH”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA