6.6 C
Sarajevo
05.05.2024

Konaković o akciji “Black tie 2”: “Prstom upirem u sudiju koji je dopustio pritvor direktoru FUP-a bez dokaza”

Predsjednik Naroda i pravde i ministar vanjskih poslova BiH, Elmedin Konaković, obraća se danas povodom međunarodne policijske akcije “Black Tie 2” koja je provedena u BiH, a usmjerena je, kako je ranije navedeno iz EUROPOL-a, protiv najbližih saradnika šefa narkokartela Edina Gačanina Tita.

“Napali su me kada sam pokazao papire o trojici policajaca. Najveći problem smatram hapšenje direktora FUP-a bez ikakvog dokaza. Prstom upirem u sudiju koji je dopustio pritvor direktoru FUP-a bez da su priloženi ikakvi dokazi.

Prvi čovjek FUP-a je pritvoren u vrijeme krize. U moru sigurnosnih izazova, tužilac Kulenović je zatražio pritvaranje direktora FUP-a tako što nije htio da pogleda dokaz koji je od njega zatražio, nego ga je uhapsio prije je dokaz došao. Ono za šta ga terete je lako objašnjeno u tri-četiri akta koji potpuno razbijaju montažu direktoru FUP-a.

- OGLAS -

Drugi je komandant Specijalne jedinice Mustafa Selmanović koji je također uhapšen na iskazu troje svjedoka. Naša saznanja kažu da je anonimnu prijavu sačinila upravo ova grupa (Ibro Bešlija, Elvir Hubjer i Marina Zović) i posredstvom dobrih kontakata Nermina Šehovića i njegovog prijatelja Sanjina Kulenovića.

Kada je bio šef Detašmana FUP-a, uspostavio je kontakt s Kulenovićem i dostavio prijavu. Pogledajte šta su na teret stavljali gospodinu Munjiću, šta je izjavljivala Zović…”, rekao je, između ostalog, Konaković.

Podsjećamo, prije dva dana su uhapšene 23 osobe u Bosni i Hercegovini zbog potencijalne povezanosti s Edinom Gačaninom, narkobosom iz Dubaija.

Od svih uhapšenih, samo troje je ostalo u pritvoru, odnosno sud je odlučio da tokom istrage u pritvoru ne zadrži petnaest od osamnaest osoba za koje je zatražena ova mjera, a za pet osoba Tužilaštvo BiH nije ni tražilo pritvor, ali jeste mjere zabrane.

U pritvoru je ostao Adnan Smajlović, kojeg je Tužilaštvo BiH okarakterisalo kao vođu grupe u BiH, koja se bavila pranjem novca iz kartela “Tito i Dino”. Osim njega, jednomjesečno zadržavanje je određeno i uposlenici Zeničke bolnice Aidi Halać i Sanchezu Jukiću.

Među petnaest osoba za koje je zatražen pritvor, sedmorica su izašla uz određene mjere ograničenja, a to su Gordan Memija, Haris Behram, Tarik Zulović, Mirsad Skopak, Mak Šemšić, Emir Sarić i Smail Šikalo, dok za ostale nisu određene nikakve mjere.

Mjere koje moraju poštovati uključuju zabranu putovanja, koja se odnosi samo na Gordana Memiju, i zabranu sastajanja s određenim osobama, prema članu 126. a stavu 1. tački c Zakona o krivičnom postupku, što važi za svih sedam.

Tužilaštvo nije tražilo pritvor za Boška Jerkovića, Ibru Miladina, Nedžada Suljevića, Armina Alomerovića i Adnu Helić, pa su oni već ranije pušteni na slobodu, dok su preostali za koje je odbijen prijedlog pritvora izašli jutros. Ova grupa je također dobila mjere zabrane napuštanja Kantona Sarajevo, putovanja van države te im su oduzete putne isprave.

Na slobodu su, bez ikakvih mjera zabrane, pušteni direktor FUP-a Vahidin Munjić, šef Specijalne policijske jedinice Mustafa Selmanović te trojica pripadnika FUP-a Adin Ćatić, Emir Druškić i Senad Kadić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA