7.7 C
Sarajevo
18.04.2024

Košarac: Ušli smo u drugu fazu odobravanja izvoza crvenog mesa u EU

 – To znači da smo ušli u drugu fazu u procesu odobravanja izvoza crvenog mesa u EU. To je ohrabrujuća vijest za naše poljoprivrednike jer otvaranje potentnog evropskog tržišta znači izuzetnu priliku i dodatni podsticaj za razvoj domaćih poljoprivrednih kapaciteta – poručio je Košarac.

Pozdravio je postignuti napredak u pregovorima s Evropskom komisijom, naglasivši da je prva faza u odobravanju izvoza crvenog mesa uspješno okončana nakon što je BiH u oktobru prošle godine dostavila odgovore na pitanja iz upitnika. 

Košarac je pozvao nadležne institucije na svim nivoima vlasti u BiH da aktivno rade na realizaciji dodatnih preporuka. One se odnose na ispunjavanje uslova u vezi s javnim zdravljem životinja, registracijom farmi, identifikacijom životinja, te programom nadzora nad zaraznim bolestima i uspostavljanjem laboratorijske mreže.

- OGLAS -

– To su uslovi koje moramo ispuniti u drugoj fazi, nakon čega će, u zavisnosti od epidemiološke situacije, nadležni inspektori iz EU doći u BiH i izvršiti neophodne kontrole – rekao je Košarac.

Podržao je aktivnost institucija na svim nivoima vlasti u BiH u ovom procesu, te poručio da je model saradnje i koordinacije Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH s nadležnim entitetskim ministarstvima, koji zagovara od početka mandata, imao pozitivan ishod za domaće poljoprivredne proizvođače.

 – U potpunosti smo opredijeljeni da kreiramo politike i rješenja koja će otvoriti evropsko tržište za domaće proizvođače. Plasman domaćih proizvoda na nova tržišta jedna je od mjera kojom štitimo domaću proizvodnju i stvaramo uslove da svedemo na minimum tržišne viškove, nastale usljed pandemije koronavirusa – zaključio je Košarac, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA