17.7 C
Sarajevo
21.07.2024

Ukrajina neće prihvatiti Dodikov ultimatum: Pripadnost drevne ikone Ukrajini je nesporna činjenica

Nakon poruke predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će Ukrajini vratiti ikonu tek kada dokažu da su je potraživali prije nego ju je on poklonio šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu stigla je reakcija iz Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine.

“Ukrajina ne prihvata jezik ultimatuma o povratku ikone iz Bosne i Hercegovine”, rekao je glasnogovornik ukrajinske diplomatije Oleg Nikolenko.

Prema njegovim riječima, pripadnost drevne ikone Ukrajini je nesporna činjenica, a Tužilaštvo te države je već pokrenulo krivični postupak u vezi s ilegalnim izvozom relikvije.

- OGLAS -

“Očekujemo da bosanskohercegovačka strana neće koristiti ikonu u domaćoj političkoj borbi, već će pružiti pomoć u okviru kriminalističke istrage i ekspertize i u njenom povratku u Ukrajinu”, rekao je Nikolenko.

Naglasio je da su Ukrajina i BiH potpisnice Konvencije o mjerama protiv krijumčarenja kulturnih dobara. To znači da je zabranjeno uvoziti relikvije ukradene iz muzeja ili crkava, a na zahtjev druge zemlje potpisnice konvencije moraju se poduzeti koraci za vraćanje kulturnih dobara, javlja Klix.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA