11 C
Sarajevo
25.05.2024

Larson: Korupcija je pošast koja uništava BiH

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona učinila je dostupnim javnosti sve faze konkursne procedure prijema novih policijskih službenika – istakao je tokom prezentacije u Centru za obuku policijskih službenika ZDK policijski komesar ZDK-a Semir Šut.

Napomenuo je da su, u cilju smanjenja subjektivnih ocjena kandidata, prije početka konkursne procedure koja je u toku, izvršili izmjenu Pravilnika za prijem novih policijskih službenika, pa smatra kako je procedura koju provode i “istorijski snažan iskorak ka transparentnosti“.

– Ono što je jako bitno i što ovom prilikom želim da istaknem je da smo uspjeli u našoj nakani da ovo bude jedan od najtransparentnijih i najpravičnijih konkursa za prijem zaposlenih u Bosni i Hercegovini. Mi, ne samo da želimo da primimo 125 najboljih kandidata, želimo da počnemo mijenjati svijest i kandidata i građana, ali i nosilaca funkcija koji odlučuju o prijemu zaposlenika u BiH – poručio je Šut.

- OGLAS -

Prijem 125 novih službenika

Na konkurs za prijem 125 novih službenika, napominje on, prijavilo se oko 1.400 kandidata, od kojih oko 300 iz nepoznatih razloga, nije ni pristupilo testiranju, dok ih je još oko 100 bilo isključeno i zbog nepotpune dokumentacije.

- Advertisement -

Zadovoljstvo načinom provođenja konkursa za prijem novih policijskih službenika u ZDK-u, izrazio je i savjetnik za borbu protiv korupcije u BiH, Amerikanac Erik Larson (Eric).

Larson je podsjetio kako je prisustvovao i nedavnom testiranju fizičke spreme kandidata te je izrazio zadovoljstvo što je ponovo u Zenici, a i ovog je puta istakao da borba protiv korupcije može uspjeti samo uz angažman građana. Poručio je da su i on i Vlada Sjedinjenih Američkih Država spremni da pomognu u toj borbi.

– Današnji događaj konkretan je primjer preventivnog pristupa borbi protiv korupcije i sprečavanja da do nje, uopće, dođe. Vjerujem da bi trebao poslužiti kao model zapošljavanja u policijskim agencija u BiH na svim nivoima vlasti – istakao je Larsom.

Korupcija u procesu zapošljavanja, podvukao je, pošast je koja “uništava BiH“ te se ne radi samo o tome da posao dobiju oni koji ga ne zaslužuju.

– To je daleko ozbiljnije. Korupcija je egzistencijalna prijetnja za BiH, jer zemlja, doslovno, umire. Građani bježe iz zemlje, jer smatraju da ne mogu dobiti pristojan posao bez veze. Današnji, otvoreni, transparentni proces zapošljavanja protuotrov je i za takve strahove – smatra Larson.

Profesionalna policija, tužioci i sudije

Od presudnog je značaja je, poručuje, da policija bude bez korupcije te odvojena od političkog, patronažnog sistema.

– Potrebna nam je profesionalna policija, tužioci i sudije, ako želimo osigurati odgovornost u borbi protiv korupcije. Vlada SAD je ponosna što podržava ovu, izvanrednu inicijativu u ZDK-u, koja je samo jedna od antikorupcijskih inicijativa u tom kantonu. Već je pokrenut projekt USAID-a ‘Pravosuđe protiv korupcije’, a sutra će biti glavna najava povećanog angažmana SAD-a u borbi protiv korupcije u ZDK – najavio je Larson.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA