10 C
Sarajevo
24.09.2024

Lijek za epilepsiju skinut sa esencijalne liste, obećano da će biti ubrzo vraćen

Lijek koji je u široj upotrebi košta više od 80 KM. Lijek je neophodan u liječenju epilepsije. Ministrica zdravstva KS, Zilha Ademaj, za Radiosarajevo.ba rekla je zbog čega je ovaj lijek skinut sa esencijalne liste.

 

“Ministarsto zdravstva KS-a 2017. godine je objavilo poziv za dostavu dokumentacije svim proizvođačima, odnosno, nosiocima dozvole za prometovanje lijeka. Zastupnik tog proizvođača Medis doo tada, u tom periodu, nama nije dostavio dokumentaciju. Lista se pripremala znajući da će to biti problem. U napomenu smo i naznačili u listi da Zavod KS-a za taj sirup osigura programsko snabdijevanje stanovništva”, rekla je magistrica farmacije i pomoćnica ministrice zdravstva Zilhe Ademaj, Edina Stević.

- OGLAS -

 

Shodno tome da Zavod nije bio u mogućnosti osigurati programsku nabavku pa je 25. Oktobra Ministarstvo uputilo obavijest svim nosiocima dozvola za prometovanje lijeka da se dopuni nedostajuća dokumentacija.

- Advertisement -

 

“Medis je dostavio dokumentaciju koja je sinoć na Komisiji za lijekove pregledana, potpuna je i već se od jutros rade izmjene i dopune liste lijekova koje ćemo nastojati u četvrtak da uputimo na Vladu KS-a. U međuvremenu, bit će problem zbog nedostatka tog lijeka”, rekla je Stević.

 

Ministarstvo zdravstva KS-a uputilo je Zavodu zdravstvenog osiguranja da do stupanja na snagu izmjena i dopuna da vrši refundaciju za uložena sredstva od pacijenata.

 

To znači da će sirup Keppra biti uvršten na dodatnu esencijalnu listu, a svima koji su proteklog mjeseca kupovali ovaj sirup, sredstva će refundirati Zavod zdravstvenog osiguranja.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA