16.6 C
Sarajevo
20.10.2024

Lordovi opet o BiH: Visoki predstavnik mora koristiti Bonske ovlasti!

U nastavku teksta pročitajte kakve su poruke poslali lordovi o Bosni i Hercegovini: 

Arminka Helić, baronesa

Bosna je izdržala uprkos kontinuiranim naporima da dođe do raspada u državi. Možda smo kao rezultat ovog očitog napretka tretirali ovaj region kao manji prioritet u stranoj i sigurnosnoj politici. U Evropskoj uniji je postojao konsenzus da se regionalni problemi trebaju ostaviti regionalnim vođama, ignorišući činjenicu da mnogi od tih vođa kažu jednu stvar uVašingtonu, Londonu i Briselu, a drugu kada se obraćaju lokalnoj publici i iznose svoju politiku. Od Albanije do Kosova, od Makedonije do Srbije, od Crne Gore do Bosne i od Hrvatske do Slovenije, Rusija traži da postane utjecajna u regionu i odvoji ga od zapadne alijanse. Putinov režim nikada nije prihvatao postratni mir u Evropi nakon Hladnog rata. Ruske agresivne akcije protiv Ukrajine su najvidljiviji primjer toga, ali bismo trebali biti jednako zabrinuti o njenoj politici prema državama Balkana gdje postoje dokazi o ruskim dezinformacionim kampanjama i osnivanju političkih organizacija i kandidata, i u slučaju Crne Gore, određenih pokušaja s navodnom ruskom podrškom. Negativni vanjski utjecaj u regionu nije vezan isključivo za Rusiju. Turska traži način da povrati utjecaj nad muslimanskom populacijom koji je izgubila prije mnogo stoljeća. Kineske i investicije zaljevskih država ohrabruju koruptivne sile i lokalnu politku. Svjedoci smo postojanja radikalizacije kao i militarizma među muslimanskim stranim borcima iz regije koji se pridružuju tzv. Islamskoj državi u Siriji i Iraku, kao i  ortodoksnim radikalnim kršćanima koji se bore za Rusiju u Ukrajini. Srbija nastavlja gušiti budućnost Kosova tako što apeluje na druge države da negiraju postojanje Kosova te blokiranjem njegovog pristupanja internacionalnim institucijama. S obzirom na ovo,  mislim da je nepromišljeno to što se sponzorisani planovi Evropske unije za izmjenu granice između Kosova i Srbije ozbiljno razmatraju. Tako idu 20 godina protiv evropske i američke politike da je mapa Zapadnog Balkana završena i ignorišu veliku mogućnost da bi takav dogovor bio samo izgovor kako bi se opravdalo prepravljanje granica u regionu i šire.

- OGLAS -

Nažalost, Srbija i u manjem opsegu Hrvatska, omogućavaju svojim zastupnicima u Bosni da narušavaju državni suverenitet, Hrvatska to čini ohrabrujući i podržavajući HDZ da kreira treći, hrvatski, entitet u Federaciji te koristi svoje članstvo u Evropskoj uniji da bi to ostvarila, čin koji je u potpunosti podržala Rusija, vjerovatno zbog potencijala da doprinese raspadu, i Srbija podržavanjem secesionista u RS-u. Jučer je RS proslavljao takozvani „dan Republike“, datum iz 1992, kada su nezakonitim, proglašavanjem svoje vlastite države, bosanski Srbi započeli četverogodišnji rat koji je odnio 100.000 i više života ljudi, a više miliona njih je ostalo raseljeno. Na slavlju su bili prisutni premijerka i ministar odbrane iz Srbije, dok je srbijanski predsjednik poslao pismo čestitke. Nema sumnje o tome kakav signal ovo šalje: Srbija, sa aspiracijama prema Evropskoj uniji, direktno narušava suverenitet i nacionalni integritet susjedne države. Čak, to čini u društvu s Rusijom, čiji je ambasador u Bosni također prisustvovao događaju, zajedno s Putinovom voljenom ruskom paravojnom jedinicom, takozvanim Noćnim vukovima koji su se, navodno, borili tokom ruske ilegalne aneksije Krima i okupacije istočne Ukrajine. Ispred parlamentarne parade, premijerka Srbije je primila orden RS-a, prethodno dodijeljen i osuđenim ratnim zločincima Radovanu Karadžiću, Ratku Mladiću, Plavšić i Šešelju. Tokom Ashdownovog mandata u Bosni, svaki pojedinac koji bi narušio Dejtonski mirovni sporazum na način na koji je to učinio ovaj događaj, bio bi sankcionisan kroz Bonske ovlasti koje ima visoki predstavnik. Danas nije bilo čak ni izjave iz Evropske unije, Ujedinjenih Američkih Država ili naše vlastite vlade. Bez obzira na to jesmo li u ili van Unije, ne smijemo dopustiti da Balkan bude nestabilan ili da Rusija dominira njime ili da region bude obilježen drogom, oružjem, trgovinom ljudima i radikalizacijom. Zapravo, očekujem da vidim Brisel, London i Vašington kako rade zajedno s dobro razvijenom strategijom i za čitav region. Ovo bi trebalo uključivati odstranjivanje ruskog utjecaja, pojašnjavanje da je prepravljanje mape regiona završeno,  neostavljanje sumnje da će bilo kakav napor za narušavanje suvereniteta bilo koje države u regionu biti tolerisan i prikazivanje naše odlučnosti da ne smanjujemo našu odgovornost za nametanje sankcija za one koji narušavaju mirovni sporazum tu. Posebno u pogledu Bosne, trebamo pojasniti da će Ured visokog predstavnika biti podržan u upotrebi Bonskih ovlasti, sve dok država nepovratno ne bude na putu za članstvo u NATO i Evropsku uniju.

 The Earl of Sandwich (CB)

- Advertisement -

Možemo reći da samo NATO i njegove snage mogu garantovati mir i samo Evropska unija može donijeti nove ideje koje će osigurati opstanak mira. To svi kažemo, a znamo ograničenja naših obećanja i našeg dosega. Etničke tenzije su postale tako veliki problem na Zapadnom Balkanu da čak postoji i pokušaj prepravljanja granica. Predsjednici Srbije i Kosova su najviše o tome diskutovali u prethodnu godinu, skoro i u Alpbachu, ali bez ikakvog zaključka. Komisija se, razumljivo, protivi ovome iz razloga što bi to moglo lako izazvati sukobe. U međuvremenu, tu je NATO, koji je imao mnogo bolji utjecaj nego Evropska unija na Balkanu jer su njegove aktivnosti vidljivije i konkretnije. Otvoreni konflikti su zasad izbjegnuti. Zajedničke vježbe sve od Rige do Odesse, čak i sa Srbijom, donijele su samopouzdanje.

 Anelay of St Johns, baronesa (CON)

Regija još pati od nasljedstva nestabilnosti iz perioda 1990-ih. Neke političke vođe se doimaju usmjerenim na nastavljanje njihovih ciljeva iz tog vremena, ne otvorenom borbom nego kroz antidržavna politička i diplomatska djela, uključujući pozive na prepravljanje državnih granica te secesionizam. Primijetila sam da je lord Ashdown prošlog augusta potpisao otvoreno pismo urgirajući da Federica Mogherini ne podrži zamjenu teritorije na Kosovu. Šta je bilo s tim? Je li Vlada Ujedinjenog Kraljevstva razgovarala s Federicom Mogherini o tome i upoznala se s pogledom Unije na to? Dijelim mišljenje da je za to potrebno pojašnjenje. To što neke države, članice Unije, odbijaju priznati Kosovo kao državu nezavisnu od Srbije, ostaje prijetnja stabilnosti u regionu. Kakav razgovor je naša vlada u skorije vrijeme imala sa Španijom, Slovačkom, Kiprom, Rumunijom i Grčkom o ovome? Oni su ti koji odbijaju. Zemlje kandidatkinje za Evropsku uniju vide traženje članstva Unije kao način ohrabrivanja reforme za potplaćivanje postupka. Kosovo ima dugogodišnje aspiracije ne samo za pridruživanje Uniji već i NATO-u. Kako god, članstvo za NATO je problem iako bi saradnja donijela sigurnost na Kosovo i ostale četiri članice regiona ako NATO ne prizna Kosovo. Stoga, negacije članstva ne mogu preći preko blokada na samom početku.

Hannay of Chiswick, lord (CB)

Bosna malo napreduje, ako ništa, prema održivoj državnosti; pohvalni dogovor Makedonije o okončanju spora s Grčkom oko njegovog imena visi na niti; Crna Gora se destabilizira ruskim uplitanjem; a Kosovo je nezacijeljena rana. U svim tim zemljama imate korupciju, ozbiljne međunarodne kriminalne mreže, državna hapšenja, u nekim slučajevima i masovno iseljavanje najboljih i najsjajnijih koji ne osjećaju da im njihove zemlje nude dovoljno mogućnosti. Šta treba učiniti?

Prvo, put svih tih zemalja da se pridruže Evropskoj uniji i NATO-u – naravno, Srbija to ne želi – što treba poticati na strog, ali aktivan način.

Drugo, moramo biti oprezni oko vanjskog uplitanja u regiju. To je oduvijek bio faktor u pokretanju tih triju ratova koji su unakazili Zapadni Balkan, ubili toliko ljudi tamo i uništili toliko prosperiteta. Očigledno je da je jedna od onih koji se moraju posmatrati Rusija, ali i, možda, malo i više, Kina, koja izgleda kao da želi iskoristiti ulaganja u regiji kao utjecaj na donošenje odluka u Uniji.

Treće, trebamo pomoći svima u regiji čije se politike usredotočuju na jačanje slobode govora, vladavine prava i istinske demokratije.

Četvrto, pridružujem se drugima koji su ovo rekli – trebali bismo biti oprezni u poticanju onoga što bih nazvao čarobnim rješenjem – smjenom kandidature. Nedavno su prijedloge dali predsjednici Srbije i Kosova. Mislim da su neki na Zapadu, posebno u Vašingtonu – brzo su se povukli u mislima da je to dobra ideja. Mnogi se odupiru tom rješenju, ne samo u Srbiji i na Kosovu; mi smo u Odboru za međunarodne odnose nedavno imali posjetu parlamentaraca iz svih stranačkih skupina u Prištini, koji su također mislili da je to pokvarena ideja. Nisam siguran da njihov predsjednik ima veliku podršku gurajući tu ideju.

Stroud, barones (CON)

Kada uzmete u obzir da su se skoro dvije trećine svih oružanih sukoba koji su završili početkom 2000-ih ponovno vratili u petogodišnjem roku, to pokazuje krhkost mira ako se ne izgradi i postigne dugoročno pomirenje. Zemlje Zapadnog Balkana se vrlo loše ocjenjuju pravilima Svjetske banke o zakonskim pokazateljima, a povjerenje u sudsku nezavisnost je slabo. Zajedno sa slabim upravljanjem općenito, to je stvorilo prostor za organizirani kriminal – uključujući, kao što smo čuli, droge i trgovinu ljudima koji cvjetaju. Predanost stabilnom Zapadnom Balkanu od vitalnog je značaja za sigurnost Evrope kao cjeline, ali je također ključno za osiguravanje da rezultati organiziranog kriminala i radikalizacije ne završe na našim ulicama.

 Collins of Highbury, lord (LAB)

Srbija i Bosna i Hercegovina postepeno razvijaju bliži odnos s NATO-om, od kojih svaka doprinosi operacijama Evropske unije u mjestima koja su važna za našu sigurnost. U posljednjih nekoliko mjeseci je došlo do neželjenog porasta napetosti između vlada Srbije i Kosova. Ne dijelimo zabrinutost Srbije zbog toga što postupna promjena veličine i uloge kosovskih sigurnosnih snaga ugrožava regionalnu nestabilnost. Možda se mogu obratiti Bosni i Hercegovini. Zabrinuti smo zbog negativnih političkih trendova i rizika od inercije nakon izbora u oktobru. Težak fokus na izborima je ozbiljno odvratio pažnju od pitanja koja su doista važna za ljude, kao što su ograničene ekonomske mogućnosti o kojima je govorila moja plemenita prijateljica gospođica Stroud, politički nesklad koji spominju plemenita baronesa, gospođica Barker i, naravno, loše upravljanja. Bosanski lideri moraju poduzeti hitne korake kako bi riješili ta pitanja, zbog kojih mnogi njihovi građani jednostavno odlaze, kako je rekao moj plemeniti prijatelj, kako bi potražili svjetliju budućnost drugdje. Oni moraju osigurati da se izborni rezultati ubrzaju i da se vlada formira na svim razinama koje mogu provesti prijeko potrebne društveno-ekonomske i reforme javnog sektora. Velika Britanija će i dalje biti predana i blisko će sarađivati sa svim partnerima koji su istinski predani reformi. Bosanska vlada mora ispoštovati svoju odgovornost prema institucijama države kako je dogovoreno u Dejtonskom mirovnom sporazumu. Neuspjeh, da bi se to učinilo, riskira produbljivanje stagnacije i rastuću nestabilnost u zemlji i, uistinu, regiji. Saveznici NATO-a žele bolje sarađivati s Bosnom, što je vidljivo iz naše spremnosti da prihvatimo njegov prvi godišnji nacionalni program. Nadamo se da će Bosna iskoristiti ovu važnu priliku za jačanje saradnje s NATO-om i poboljšanje učinkovitosti svojih oružanih snaga. Posebno smo zabrinuti zbog agresivnog pristupa Rusije da naruši napredak prema euroatlantskim integracijama. Moja plemenita prijateljica gospođica Helić je pokrenula pitanje nedavnih dešavanja u RS-u i privukla našu pažnju na događaje u toj zemlji. Saglasan sam da su oni duboko zabrinjavajući, posebno nacionalistički elementi koje vidimo. Sigurno ću vrlo oprezno razmatrati situaciju i utvrditi koje daljnje odgovore Ujedinjeno Kraljevstvo i njegovi partneri mogu dati u tom pogledu. Zajedno s našim partnerima iz SAD-a i Evropske unije jasno smo dali do znanja svim zajednicama da vjerujemo u suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA