11.6 C
Sarajevo
21.09.2024

Mešković: Nadam se da će Karadžić biti osuđen po svim tačkama optužnice

Predsjednik Saveza logoraša Bosne i Hercegovine Jasmin Mešković nada se da će Haški sud sutra proglasiti Radovana Karadžića krivim po svim tačkama optužnice, posebno za genocide u Bratuncu, Ključu, Foči, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku.

– Ono što me posebno zabrinjava kako i šta poslije presude. Da li ćemo to sve zaboravit za dva dana ili ćemo dokaze u presudi počet izučavati – kazao je.

Istakao je da se ne smije dopustiti da se ponovo formira komisija koja će djelovati prema željama onih koji su počinili genocid.

- OGLAS -

Mešković je, također, potcrtao da građani BiH moraju početi njegovati kulturu sjećanja te da političari moraju raditi na stvaranju boljih uslova za priznavanje žrtava torture.

Haški sud će u srijedu, 20. marta, izreći konačnu presudu Radovanu Karadžiću na osnovu žalbi tužilaca – koji su tražili da bivši predsjednik Republike Srpske (RS) bude proglašen krivim za genocid počinjen 1992. godine i osuđen na doživotni zatvor – i odbrane, koja je tražila oslobađanje po svim tačkama. 

- Advertisement -

Punih deset i po godina od njegovog hapšenja u Beogradu, Radovanu Karadžiću bit će izrečena konačna presuda za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u periodu između 1992. i 1995. godine. 

Karadžić je u martu 2016. prvostepenom presudom osuđen na 40 godina zatvora, nakon što je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. 

Presudom je oslobođen krivice za genocid u sedam bh. općina počinjen 1992. godine. 

Vijeće Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) u Haagu će se pri donošenju konačne presude kretati isključivo u okvirima žalbi tima tužilaca i Karadžićeve odbrane.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA