17.7 C
Sarajevo
21.07.2024

Meteorolozi izdali narandžasto upozorenje, temperature i do 41 stepen Celzija

Upozorenje je izdato za cijeli teritorij Bosne i Hercegovine, a visoke dnevne temperature i visoka vrijednost UV indeksa sve do 14. jula.

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) Bosne i Hercegovine izdao je danas narandžasto upozorenje za visoke dnevne temperature.

Upozorenje je izdato za cijeli teritorij Bosne i Hercegovine, a visoke dnevne temperature i visoka vrijednost UV indeksa sve do 14. jula.

Iz FHMZ-a napominju da se u navedenom periodu očekuju dnevne temperature zraka između 34 i 41 stepen Celzija. U većem dijelu zemlje se očekuju i tropske noći kad je minimalna temperatura zraka veća ili jednaka 20 stepeni.

- OGLAS -

Građanima se savjetuje da poduzmu mjere opreza i pratite posljednju prognozu vremena, da očekuju ometanja u dnevnim rutinama i budu spremni na prekid aktivnosti na otvorenom.

U BiH danas sunčano i vruće. Poslijepodne lokalni pljuskovi su mogući ponegdje u višim područjima zapadne i sjeverozapadne Bosne. Vjetar slab u Hercegovini i na jugozapadu Bosne jugozapadni, a u ostatku zemlje istočni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 24, na jugu do 26, a dnevna od 32 do 38, na jugu do 40 stepeni. U Sarajevu sunčano i vruće. Jutarnja temperatura oko 22, a dnevna oko 36 stepeni.

- Advertisement -

U četvrtak se očekuje sunčano i vruće uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne lokalni pljuskovi i grmljavina se očekuju u centralnim i zapadnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjeren u Hercegovini i na jugozapadu Bosne jugozapadni, a u ostatku zemlje sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 19 do 25, na jugu do 27, a dnevna od 31 do 37, na jugu do 40 stepeni.

U petak sunčano i vruće uz malu do umjerenu oblačnost. Poslijepodne lokalni pljuskovi su mogući ponegdje na sjeveroistoku Bosne. Vjetar slab, u većem dijelu zemlje, zapadni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 19 do 24, na jugu do 27, a dnevna od 33 do 38, na jugu do 41 stepen.

U subotu također sunčano i vruće. Vjetar slab, veći dio dana, jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 20 do 26, na jugu do 28, a dnevna od 34 do 41 stepen.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA