16.6 C
Sarajevo
01.05.2024

Miting “Srpska te zove” u Banjoj Luci: Prisustvuje hiljade ljudi i dio političkog vrha Srbije

U Banjoj Luci vrijeđani bošnjački političari, negiran je genocid, a veličana je ruska agresija na Ukrajinu...

Miting “Srpska te zove” u Banjoj Luci organizovan je danas na Trgu Krajine, a cilj vlasti u RS je unificirati stavove srpskog naroda o genocidu u Srebrenici, a što dolazi kao reakcija na najavljeno usvajanje rezolucije u UN-u, koje su već podržale brojne evropske zemlje.

Mitingu je prethodila sjednica Narodne skupštine RS-a na kojoj je usvojen izvještaj koji negira genocid u Srebrenici, kao i zaključci, koje su podržali svi zastupnici, u kojem se relativizira GENOCID, ali poziva i na ostavku Zlatka Lagumdžije, ambasadora BiH u UN-u.

Skup je počeo himnom “Moja Republika”, a političari su do bine ispraćeni uz aplauz. Ubrzo su počeli govori, u kojima su vrijeđani bošnjački političari, negiran je genocid, a veličana je ruska agresija na Ukrajinu.

- OGLAS -

Zajedno s političkim vrhom entiteta, došli su i zvaničnici iz Srbije poput predsjednice Skupštine Srbije Ane Brnabić, ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina, predsjednice Srpske stranke Zavetnici Milice Đurđević Stamenkovski.

Na trgu je prisutno hiljade ljudi, koji su došli iz brojnih gradova RS, ali i Srbije, sudeći prema autobusima, koje je moguće vidjeti na ulicama Banje Luke. Pojedini sa sobom nose zastave entiteta, Srbije i Rusije, kao i fotografije navodno ubijene srpske djece iz prethodnog rata. U masi se može vidjeti i fotografija ratnog zločinca Ratka Mladića.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA