7.3 C
Sarajevo
07.10.2024

Nacionalna biblioteka BiH sutra ipak nastavlja s radom, federalne vlasti obećale rješenje

Podsjećamo, NUB je jučer obustavio rad zbog višegodišnjih problema, a to su prvenstveno neriješeno pitanje finansiranja i neriješen pravni status institucije.

Nakon današnjeg sastanka predstavnika Nacionalne univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine (NUB BiH) i zvaničnika Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, donijeta je odluka da će ova institucija sutra nastaviti s radom.

Ovu informaciju za Klix je potvrdio predsjednik Vijeća zaposlenika NUB BiH Aldin Huskić, naglasivši šta im je obećano na sastanku s premijerom FBiH Nerminom Nikšićem (SDP) i entitetskom ministricom obrazovanja i nauke Jasnom Duraković (SDP).

“Nismo dobili rješenja, već obećanja da će Vlada FBiH zajedno sa Ministarstvom obrazovanja i nauke interventnim sredstvima finansirati rad NUB-a do kraja ove godine te da će osigurati finansijska sredstva za sljedeću godinu, a koja će transferirati prema Vladi Kantona Sarajevo. Tako da se ta sredstva mogu koristiti preko već usvojenog lex specialis zakona (u Kantonu Sarajevo)”, izjavio je Huskić.

- OGLAS -

Naveo je da su predstavnici NUB-a ponudili vlastima FBiH pojedine prijedloge za rješavanje pravnog statusa ove institucije, a da je isto učinila i sama Vlada FBiH.

“Oni sada moraju razmotriti koje je rješenje zakonski provodivo, tako da se nova upravljačka struktura NUB-a može zakonski upisati u sudski registar. Rekli smo da je to hitno učiniti jer institucija 6. septembra ostaje bez direktora. Kazali su da će se angažovati po tom pitanju, da će se konsultovati i s Ministarstvom kulture i sporta Kantona Sarajevo i Univerzitetom u Sarajevu (UNSA) da vide kako je riješen Zemaljski muzej”, istakao je.

- Advertisement -

Huskić je ukazao da postoji mogućnost da se entitetske vlasti obrate i visokom predstavniku da on ponudi rješenje za pravni status NUB-a. Napomenuo je da je potrebno da to rješenje bude trajno.

Podsjećamo, NUB je jučer obustavio rad zbog višegodišnjih problema, a to su prvenstveno neriješeno pitanje finansiranja i neriješen pravni status institucije.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA