12.7 C
Sarajevo
19.09.2024

Napetost u Ključu raste: Nekoliko povrijeđenih migranata. Bježe iz prihvatnog centra

Na teritoriju Unsko-sanskog kantona dolazi sve više migranta. Neki će reći, ima više migranata nego građana Bihaća. Stanje je teško, migranti su nezadovoljni. Kao što znamo, njihov je cilj Evropska unija. Oni ne žele ovdje ostati.

“Mi smo im obezbjedili sve što možemo, voće, deke, povrće i druge obroke. Problem je što migranti ne žele u centre. Želimo ih tu zbrinuti i ukazati im pomoć. Kad ih smjetimo u centre oni pobjegnu i hoće preko granice. Njima je cilj Hrvatska pa onda Italija, to je sve iz njihovih priča”, kazao je Mustafa Lepirica, sekretar Crvenog Križa Ključ te nastavio:

“Sve što mi njima pružamo je ustvari pomoć građana. Na ulici ne bi trebalo da bude zadržavanja dužih od 24 sata. Zato i država ne pomaže. Preksinoć je bio 91 migrant u Ključu dok je bilo nevrijeme. Nema WC-a, nema struje, vode, tamo gdje su oni. Zato je i nama otežan rad. Samo im minimalne uslove možemo obezbijediti”, rekao je Lepirica.

- OGLAS -

Migranti hodaju bosi. Koliko građani žele pomoći njima, toliko oni i ne žele prihvatiti ljekarsku pomoć.

“Ima dosta povrijeđenih, sa žuljevima, sa ranama na nogama. Ima i oboljelih, takve upućujemo u Dom zdravlja Ključ. Neki odbijaju pomoć, ne žele uopšte da leže u bolnici”, zaključio je Lepirica.

- Advertisement -

Punkt policijski je na ulazu u Unsko-sanski kanton. Gdje god se primijete migranti zaustavljaju se i legitimišu se.

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA