17.7 C
Sarajevo
23.10.2024

Naplata prihoda Porezne uprave FBiH porasla za 7,51 posto

Godinama iz Porezne uprave Federacije BiH upozoravaju na loše uslove u kojima posluju, na nefer odnos njihovih u odnosu na plate zaposlenika u pojedinim agencijama i fondovima u Federaciji, te na nedostatak broja radnika, što je rezultiralo i štrajkom u koji su krenuli. Štrajk su počeli prije tačno mjesec, ali kako je kazao Šerif Isović, v.d. direktora PUFBiH, nadaju se da bi on uskoro mogao biti završen.

Diskriminacija

– U protekle tri godine dao sam više prijedloga da se taj problem riješi, ali stanje je i dalje takvo da, ako uporedimo status Porezne uprave, uslove u kojim naši zaposlenici rade i njihove plate sa zaposlenicima pojedinih fondova ili nekih federalnih agencija, vidjećete da se tu radi o diskriminaciji. Rukovodilac jednog kantonalnog ureda u Sarajevu, koji rukovodi sa 208 zaposlenika, ima platu 1.650 KM. Nijedan rukovodilac na nivou kantona ovih fondova za koje mi ubiremo sredstva nema platu ispod 3.000 KM. Nije ljudima u Poreznoj upravi krivo što im je manja plata, nego što je to nepravda. Prošle sedmice otpočeti su neki dogovori i načelno je postignut neki dogovor da će se u narednih 15 dana to pokušati riješiti. Smatram da se svi trebaju uključiti u rješavanje ovog problema, jer ako bi došlo do generalnog štrajka, ne bi to bilo dobro ni za nas jer posao koji ne uradimo za vrijeme štrajka će nas opet dočekati, a s druge strane će nas dočekati i ogromno nezadovoljstvo poreznih obveznika, kazao je Isović.

- OGLAS -

Podsjetio je Isović i na to kako godinama rade sa manjim brojem radnika od predviđenog, te kako trenutno imaju 74 radnika manje nego što je to predviđeno federalnim budžetom. Kazao je i kako nikad ne dobiju iz budžeta onoliko koliko traže, koliko im treba, te su ove godine tražili 61 milion, a dobili 52 miliona KM.

Međutim, iako rade u lošim uslovima, ukupna naplata javnih prihoda u Federaciji u 2018. je porasla i iznosi 5.182.422.312 KM, što je povećanje u odnosu na prethodnu godinu od 362.114.860 KM ili 7,51 posto. Naplata direktnih poreza, kazao je Isović, iznosila je 1.730.667.743 KM, dok su doprinosi naplaćeni u iznosu 3.446.432.044 KM.

- Advertisement -

– Najviše prihoda naplaćeno je u Sarajevskom kantonu (36,94 posto), zatim u Tuzlanskom (16,71 posto), Zeničko-dobojskom (12,89 posto), Hercegovačko-neretvanskom (12,08 posto), Srednjobosanskom (7,48 posto)… Iznos duga u postupku prinudne naplate na dan 31. decembra 2018. iznosi 2.805.474.960 KM, dok je u prinudnoj naplati 117.105 predmeta. Sa 31. decembrom 2018. u FBiH je bilo 525.408 zaposlenih, što je povećanje od 12.095 ili 10,39 posto u odnosu na prethodnu godinu, kazao je Isović.

Siva ekonomija

Podsjetio je i kako siva ekonomija i dalje predstavlja veliki problem u našoj zemlji, te da ona rezultira sprečavanjem ekonomskog rasta i razvoja, gubitkom radnih mjesta i zatvaranjem preduzeća, te manjim budžetskim fondovima. Kao mjere za njeno smanjenje Isović je naveo bolju kontrolu granica i uvoza, osmišljenu ekonomsku politiku koja sadrži kvalitetne mjere porezne politike, politike zapošljavanja i kvalitetne politike nadzora i smanjenje gotovine u platnom prometu, kao i kadrovsko i materijalno osposobljavanje institucija koje će provoditi aktivnosti za smanjenje sive ekonomije.

Osvrnuo se Isović i na rad kladionica u Federaciji, te istakao kako su za tri godine kladionice napravile promet od 4.902.622.000 KM, od čega se 3,7 milijardi odnosi na neoporezive isplate, a samo 492 miliona je iznos koji je bio oporeziv sa stopama od deset posto.

– Mi smo predložili izmjene Zakona o igrama na sreću iz više razloga. Jedan od njih je što sada imamo diskriminaciju. Ako gledate, primjera radi, neku sportsku utakmicu uživo, vi ćete na tu uplatu za klađenje platiti pet posto, ako tu utakmicu gledate snimljenu na računaru, nećete to platiti jer priređivač igara na sreću plaća paušal mjesečno 300 KM po uplatnom mjestu. Razlika između ovih pet posto koji se plaćaju prilikom uplate paušala 300 KM na godišnjem nivou iznosi preko 179 miliona KM. Druga je diskriminacija ako vi dobijete 99 KM, nećete platiti ništa poreza, a ako dobijete 101 KM, platićete deset posto poreza, tako da će oni koji su dobili 101 KM primiti manje od onog koji je primio 99 KM. Tu je naš prijedlog bio da se to sve oporezuje deset posto, kazao je Isović.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA