8 C
Sarajevo
28.10.2024

Naser Orić i Sabahudin Muhić oslobođeni optužnice

Apelaciono vijeće Suda BiH donijelo drugostepenu presudu komandantu Armije RBiH u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku te vojske Sabahudinu Muhiću, nakon obnovljenog postupka za ratne zločine počinjene u Srebrenici 1992. godine.

Ponovni postupak trajao je od 3. septembra do 9. novembra ove godine. Na suđenju je ponovo saslušan zaštićeni svjedok O-1 koji je promijenio svoj iskaz u odnosu na izjavu datu 2014. godine. Advokati su bazirali svoju odbranu upravo na ovom dijelu kazavši kako je zaštićeni svjedok mijenjao iskaze u bitnim dijelovima svaki put kada je saslušan.

Suđenje Oriću i Muhiću obnovljeno je nakon što je Apelaciono vijeće ukinulo prvostepenu presudu kojom su bili oslobođeni optužbi za ratne zločine. Sud je tada uvažio žalbu tužioca Miroslava Janjića u predmetu “Naser Orić” u vezi sa neusklađenošću javno objavljene i napisane presude.

- OGLAS -

Podsjećamo, Naser Orić je uhapšen 10. juna 2015. na granici Francuske i Švicarske po zahtjevu Srbije koja ga je sumnjičila za ratne zločine počinjene u selu Zalazje kod Srebrenice. Srbija i BiH su poslale zahtjev za njegovo izručenje. Izručen je BiH, nakon čega mu je Sud BiH odredio mjere zabrane, a Orić se branio sa slobode.

Dramatično je stanje ispred Suda Bih te vlada velika napetost povodom izricanja presude Naseru Oriću. Više od 10 autobusa je došlo pred sud BiH. Okupljeniu traže oslobađajuću presudu za Nasera Orića i Sabahudina Muhića.

- Advertisement -

Heroji, a ne zločinci poručuju oni.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA