10.5 C
Sarajevo
21.09.2024

Nedeljko Čubrilović ostaje predsjednik Narodne skupštine RS-a

Za predsjednika Narodne skupštine RS-a je izabran Nedeljko Čubrilović. Na glasanju je dobio 51 glas, 29 protiv, dok suzdržanih nije bilo. Podsjećamo, Predsjedništvo DNS-a je na prošloj sjednici smijenilo Čubrilovića s mjesta potpredsjednika stranke.

 

Prijedlog je bio i Duško Ivić iz DNS-a za kojeg je glasalo 8, protiv 1, dok je 68 bilo suzdržanih. Klub zastupnika DNS-a je predložio Ivića za predsjednika Narodne skupštine RS-a, a grupa zastupnika iste stranke Čubrilovića. U DNS-u već duže vrijeme vlada raskol, pa je Ivić stranačka opcija bliska Marku Paviću, na čiji je prijedlog nedavno Čubrilović smijenjen s funkcije njegovog zamjenika u DNS-u.

- OGLAS -

 

Zastupnik DNS-a Darko Banjac je u obraćanju utvrdio da Ivića “predlažu u skladu s koalicionom sporazumom o raspodjeli vlasti”, na što je, također, zastupnica DNS-a Spomenka Stevanović istakla “da predlaganjem Čubrilovića zastupa mišljenje većine u toj stranci”. Iz PDP-a su se izjasnili da neće podržati izbor Čubrilovića koji bi trebao dobiti podršku vladajuće većine okupljene oko SNSD-a. Protiv izbora Čubrilovića je bio i SDS.

- Advertisement -

 

Predsjednica manjeg bh. entiteta Željka Cvijanović će sutra održati konferenciju za novinare na kojoj će saopćiti ime mandatara za sastav nove Vlade RS-a. Prema najavama, u pitanju je kandidat SNSD-a Radovan Višković.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA