7.7 C
Sarajevo
30.09.2024

Nelegitimna Novaković-Bursać stigla na sjednicu Doma naroda BiH

Nenad Vuković iz PDP-a, koji je današnjom objavom u "Službenom glasniku BiH" i zvanično peti delegat iz RS-a, nije došao na sjednicu.

Iako od danas nije peti delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Snježana Novaković-Bursać došla je na današnju hitnu sjednicu ovog zakonodavnog tijela.

Nenad Vuković iz PDP-a, koji je današnjom objavom u “Službenom glasniku BiH” i zvanično peti delegat iz RS-a, nije došao na sjednicu.

Podsjećamo, za danas je zakazana hitna sjednica Doma naroda PSBiH na kojoj će se raspravljati o budžetu institucija naše zemlje.

- OGLAS -

Između ostalog, razmatrat će se i zahtjev za razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH po hitnom postupku, kao i zahtjev za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama po hitnom postupku.

Vrijedi istaći da je Novaković-Bursać glasala prilikom prve tačke dnevnog reda usvajanje Zapisnika 4. hitne sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, na što od trenutka objave CIK-ove odluke u “Službenom glasniku BiH” nije imala pravo.

- Advertisement -

Nakon toga, nešto prije glasanja za razmatranje zakona po hitnoj proceduri, Novaković-Bursać je napustila sjednicu, no vratila se nakon glasanja.

U “Službenom listu Bosne i Hercegovine” danas je objavljena odluka Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine o petom delegatu iz Kluba Srba Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Objavljivanjem ove odluke, mjesto petog delegata u Domu naroda PSBiH pripada Nenadu Vukoviću (PDP), a ne Snježani Novaković-Bursać.

Ovo u suštini znači da Vuković ima legitimitet da prisustvuje današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH kao peti delegat u Klubu Srba, dok Novaković-Bursać više to nema.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA