11.6 C
Sarajevo
18.10.2024

Nemoguće insistirati na NATO putu na bazi starih odluka

Za razliku od evropskog puta, Radmanović poručuje da BiH “sačekati sa realizacijom NATO puta u ovoj fazi”.

“To bar, onako kako je u Republici Srpskoj zaključeno, nije vidljivo da će se uopšte ići prema NATO-u. Podsjećam da je rezolucija Narodne skupštine RS prošle godine usvojena i potpuno jasna. Radi se o vojnoj neutralnosti. Nema NATO-a. Ne samo NATO-a, nego nema ni drugih saveza na ovom prostoru. Nemoguće je sada insistirati na NATO putu na bazi nekih starih odluka od prije, evo, skoro deset godina, kada jedan entitet i jedan konstitutivni narod to neće. Dakle, to samo pravi probleme. Zato, kažem, sačekaće to”, poručio je Radmanović u intervjuu agenciji Anadolija.

Kada je u pitanju njegov potpis kao tadašnjeg člana Predsjedništva BiH za Akcioni plan za članstvo, on je, kako kaže Radmanović, vezan za odluku Predsjedništva BiH koju predsjedavajući potpisuje.

- OGLAS -

“Treba podsjetiti da sva tri glasa su jednaka, samo jedan potpisuje kao predsjedavajući, odnosno svakih osam mjeseci drugi. Nas tojica smo donijeli odluku o kandidaturi za MAP. Ja sam glasao za to jer je tada bio važeći stav Narodne skupštine RS da idemo u NATO. Smatrao sam da je obaveza svih izabranih, uključujući i one u Predsjedništvu BiH, da se ide u NATO. Nije to bila odluka Nebojše Radmanovića, nego svih u RS. Nažalost, neke na to treba podsjetiti jer je njima lakše da zaborave i kažu – ovoga (Radmanovića) napadajte. Jesam to potpisao. Jeste bio zaključak Predsjedništva BiH, ne odluka da se aplicira za Akcioni plan za članstvo, i jeste to bilo na bazi Deklaracije Narodne skupštine RS i Zakona o Oružanim snagama BiH. Sada se to promijenilo”, poručio je Radmanović.

Pojašnjava kako je BiH ušla u “treću fazu od tragičnih događaja na ovom prostoru kada su u pitanju Oružane snage BiH”. Navodi kako je prva faza bila od 1995. i završetka rata do 2005. godine i dodaje:

- Advertisement -

“Tada je imao svako svoju vojsku, svoj put. A, onda se poslije toga ušlo u formiranje zajedničkih Oružanih snaga BiH i uz opredjeljenje svih da se ide prema NATO savezu. I to je trajalo sve do prošle godine, kada je RS promijenila svoj stav i zauzela stav o neutralnosti. Sada se toga treba pridržavati. Sada bi se svi nekako trebali dogovoriti šta se dešava ubuduće. Jer je jasno da su dva naroda u BiH za NATO, žele što je moguće prije to. Iako za to ‘što je moguće prije’ nema uslova, a jedan narod ne želi nikako. Tu se nešto mora usaglasiti i to će biti vrlo teško i vrlo sporo.”

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA