11 C
Sarajevo
25.05.2024

Neophodno započeti snažniju saradnju BiH i Kraljevine Bahrein

Ministri su se usaglasili da je potrebno započeti proceduru zaključivanja sporazuma o slobodnom viznom režimu za bh. državljane nosioce diplomatskih i službenih pasoša.

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, tokom službene posjete Kraljevini Bahrein, danas je, 28. marta 2021. godine, sa ministrom vanjskih poslova Abdullatifom bin Rashidom Al Zayanijem razgovarala o unapređenju saradnje, borbi protiv pandemije i vanjskopolitičkim prioritetima dvije prijateljske zemlje.

Ministri su se usaglasili da je neophodno započeti snažniju saradnju Bosne i Hercegovine i Kraljevine Bahrein, posebno u oblasti investicija, turizma, trgovinske razmjene i kulture. U tom kontekstu, naglašena je potreba poboljšanja ugovornog regulisanja bilateralnih odnosa, čije će usaglašavanje i potpisivanje doprinijeti razvoju odnosa.

Tokom susreta ministara i delegacija dva ministarstva vanjskih poslova, ministrica Turković je informisala bahreinskog kolegu o trenutnoj situaciji izazvanoj pandemijom COVID-19, te problemima s kojima se suočava naša zemlja u nabavci vakcina.

- OGLAS -

Na sastanku je ukazano i na potrebu intenziviranja privredne saradnje kroz povezivanje različitih privrednih subjekata i komora, ali i održavanja bilateralnih konsultacija.

Ministri su se usaglasili da je potrebno započeti proceduru zaključivanja sporazuma o slobodnom viznom režimu za bh. državljane nosioce diplomatskih i službenih pasoša.

- Advertisement -

Za nosioce običnih pasoša je sugerisana mogućnost elektronske aplikacije, koju Bahrein primjenjuje sa drugim zemljama.

Ministar Al Zayani se interesirao o napretku naše zemlje ka euroatlanskim integracijama. Ministrica Turković je informisala kolegu o trenutnom napretku naše zemlje, te obavezama koje je potrebno ispuniti u narednom periodu.

Ministar Al Zayani je kazao da Kraljevina Bahrein i Bosna i Hercegovina imaju mnoge zajedničke vrijednosti, posebno kada je u pitanju multietnički karakter, te da postoje mnoge oblasti u kojima se može ostvariti čvršća saradnja.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA