18.8 C
Sarajevo
20.07.2024

Nikšić “demolirao” Dodika: “Ako primim ijedan akt o ‘razdruživanju’, sve odmah ide Tužilaštvu BiH!”

On je nabrojao pet poruka za koje je kazao da su ključne lekcije iz historije i prava. Na početku je kazao da je Bosna i Hercegovina suverena i nedjeljiva država.

Predsjednik SDP-a i premijer Federacije BiH, Nermin Nikšić, reagovao je na najave Milorada Dodika o razdruženju kazavši kako će bilo koji akt koji pokušava narušiti državni suverenitet biti proslijeđen Tužilaštvu BiH.

On je nabrojao pet poruka za koje je kazao da su ključne lekcije iz historije i prava. Na početku je kazao da je Bosna i Hercegovina suverena i nedjeljiva država.

Također kaže da entiteti nemaju nikakva prava ni mogućnosti da se uopće bave pitanjem državnosti Bosne i Hercegovine.

- OGLAS -

“Po Ustavu Bosne i Hercegovine, svaki entitet je dužan ‘pružiti svu potrebnu pomoć Vladi Bosne i Hercegovine kako bi joj se omogućilo da ispoštuje međunarodne obaveze Bosne i Hercegovine’. Dakle, Federacija BiH i RS imaju ustavnu obavezu da državi pomažu na evropskom putu ispunjenjem preuzetih obaveza umjesto da se odmaže i iniciraju neustavni postupci”, kazao je.

Kako dodaje, FBiH će u svom postupanju poštovati ustavne nadležnosti i ograničenja.

- Advertisement -

“Našoj jedinoj, jedinstvenoj i zajedničkoj državi ćemo pružiti svaki vid pomoći u svim poslovima”, kazao je.

“Ukoliko u bilo kojoj formi zaprimim akt bilo kojeg lica ili tijela kojim se pokušava narušiti državni suverenitet i inicirati bilo kakva vrsta komunikacije na tu temu, isti će bez odlaganja biti proslijeđen Tužilaštvu Bosne i Hercegovine na dalje postupanje i procesuiranje odgovornih zbog počinjenja krivičnih djela ‘Protiv integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine'”, zaključio je Nikšić.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA